Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ 

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τη χθεσινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ στο επίκεντρο τίθενται και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν αμερικανικοί τεχνολογικοί “γίγαντες”.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,45%. Τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό είναι στην πλειονότητά τους θετικά, με εξαίρεση το ισπανικό χρηματιστήριο, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της καταλανικής κρίσης.

Ειδικότερα, στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,60% και ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται 0,71% υψηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB γνωρίζει άνοδο 0,23%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,06% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται κατά 0,26%.

Χθες, η ΕΚΤ αποφάσισε την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, η και αργότερα εάν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το ύψος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. από 60 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Mario Draghi, έδωσε σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αφήνει το γκάζι, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να πατήσει το φρένο. “Η αναπροσαρμογή του προγράμματος αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη μας στην προσαρμογή του πληθωρισμού” προς τα επίπεδα του 2%, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, το ευρώ “διολίσθησε” σε χαμηλό τριών μηνών, με το δολάριο σήμερα να συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.

Εν τω μεταξύ, η αγορά “διαβάζει” τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι “κολοσσοί” της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η Microsoft ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και διαμορφώθηκαν στα 6,58 δισ. δολ. με αύξηση 12% στα έσοδα. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα μεγέθη της Alphabet που παρουσίασε καθαρά κέρδη 6,72 δισ. δολ., ενώ συρρίκνωση των ζημιών της ανακοίνωσε η Twitter για το γ’ τρίμηνο. Ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα της Amazon, ενώ καλύτερα των αναμενόμενων ήταν και τα μεγέθη της Intel.

Μένοντας στο επιχειρηματικό “μέτωπο”, αλλά μεταβαίνοντας στην Ευρώπη, η Royal Bank of Scotland εμφάνισε αύξηση στα κέρδη γ’ τριμήνου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα