Άμυνα, ενέργεια και εμπόριο στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Πενς

Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, βρέθηκαν θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορικών συναλλαγών σύμφωνα με ανάρτηση του Πενς στο Twitter.

«Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε ζητήματα άμυνας, ενέργειας, εμπορικών συναλλαγών σε συνέχεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τραμπ», τόνισε ο κ. Πενς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Πενς εξέφρασαν την επιθυμία να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο κ. Πενς εξέφρασε εξάλλου την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι δύο άνδρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε παράλληλα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, σε δική του σειρά αναρτήσεων στον ίδιο ιστότοπο, δήλωσε ότι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις».

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα