Άμπε:Η Ιαπωνία δεν θα κάνει ποτέ ξανά πόλεμο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκαν μαζί στο Περλ Χάρμπορ, στις νήσους της Χαβάης, σε μια συμβολική κίνηση που σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας χθες, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Περλ Χάρμπορ μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη (χθες), στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα κάνει ποτέ ξανά πόλεμο.

Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Τραμπ μπορεί να σφυρηλατήσει μια πιο πολύπλοκη σχέση με το Τόκιο.

«Υποβάλλω τα ειλικρινή και παντοτινά συλλυπητήριά μου στις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εδώ, καθώς στα πνεύματα όλων των γενναίων ανδρών και γυναικών τις ζωές των οποίων πήρε ο πόλεμος που άρχισε από αυτό ακριβώς τον τόπο», είπε ο Άμπε.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη φρίκη του πολέμου ποτέ ξανά. Αυτή είναι η επίσημη δέσμευση που εμείς, ο λαός της Ιαπωνίας, έχουμε αναλάβει.»

Ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ με αεροπλάνα τορνέιντο, βομβαρδιστικά και μαχητικά το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941, σφυροκοπώντας τον στόλο των ΗΠΑ που είχε προσορμιστεί εκεί με την ελπίδα ότι θα κατέστρεφαν την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό.

Ο Άμπε δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση, μια κίνηση που θα προκαλούσε ενόχληση στους συντηρητικούς υποστηρικτές του πολλοί από τους οποίους δηλώνουν πως οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ ανάγκασαν την Ιαπωνία να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες.

«Αυτή η επίσκεψη στο Περλ Χάρμπορ έγινε για να παρηγορηθούν οι ψυχές των νεκρών του πολέμου, όχι για να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούκα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, προσθέτοντας πως η επίσκεψη κατέδειξε πως οι δύο σύμμαχοι θα συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.

Ο Ομπάμα, ο οποίος νωρίτερα φέτος έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν ατομική βόμβα το 1945, αποκάλεσε την επίσκεψη του Άμπε «ιστορική χειρονομία» που «υπενθυμίζει πως ακόμα και οι βαθύτερες πληγές του πολέμου μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο στη φιλία και σε μια διαρκή ειρήνη».

Ο Άμπε έγινε ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Μνημείο του Θωρηκτού Arizona, που κατασκευάστηκε πάνω σε ό,τι απέμεινε από το βυθισμένο αμερικανικό πολεμικό πλοίο, αν και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και ο παππούς του, είχαν κάνει σιωπηλούς σταθμούς στο Περλ Χάρμπορ στη δεκαετία του ’50.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν μπροστά από έναν τοίχο όπου αναγράφονται τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν στην επίθεση του 1941 και έλαβαν μέρος σε μια σύντομη τελετή κατάθεσης στεφάνων την οποία ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

«Εις μνήμην, Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός Ιαπωνίας», έγραφε το ένα στεφάνι και το άλλο «Εις μνήμην, Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες έριξαν πέταλα λουλουδιών στη θάλασσα.

Μετά οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και ο Άμπε αγκάλιασε τους βετεράνους των ΗΠΑ που επέζησαν της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ.

Στην Κίνα, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα την Ιαπωνία να δείξει μεγαλύτερη μεταμέλεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως χρειάζεται πραγματική περισυλλογή, όχι επίδειξη.

«Η συμφιλίωση ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα πρέπει και μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση ειλικρινούς και βαθιάς περισυλλογής από τον θύτη», δήλωσε η Χούα σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που προηγήθηκε της επίσκεψης στο Περλ Χάρμπορ, ο Άμπε και ο Ομπάμα συμφώνησαν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου της Κίνας το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα για πρώτη φορά σε μια γεώτρηση ρουτίνας στον Δυτικό Ειρηνικό και για την ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα