Άμεσο τερματισμό της βίας κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τον στρατό της Μιανμάρ να «σταματήσει αμέσως» τη βία κατά των Ροχίνγκια και αποδοκίμασε την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, επισείοντας την απειλή να της αφαιρέσει το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το οποίο την είχε τιμήσει το 1990.

 

Σε ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη σοβαρότητα και το αυξανόμενο εύρος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιων συγκρούσεων, καταστροφής της περιουσίας πολιτών και εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων» στη Μιανμάρ.

Απαιτεί «από τις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τις δολοφονίες, την παρενόχληση και τους βιασμούς των Ροχίνγκια, καθώς και την πυρπόληση των κατοικιών τους».

Όσον αφορά την πολιτική εξουσία στη Μιανμάρ και κυρίως την ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, οφείλει να «καταδικάσει σθεναρά κάθε υποκίνηση σε ρατσιστικό ή φυλετικό μίσος» και να «αγωνιστεί κατά των κοινωνικών διακρίσεων και της εχθρότητας» εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, εκτιμούν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έδωσε το 1990 το «βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος» στη Σου Κι, η οποία τότε είχε τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό μετά τη νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν αν μπορεί «να εξεταστεί το ενδεχόμενο το βραβείο Ζαχάροφ να αφαιρείται σε περίπτωση παραβιάσεων» των κριτηρίων που είχαν οδηγήσει στην απονομή του, κυρίως της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας «των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Παρεμβαίνοντας σήμερα στο ημικύκλιο του κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε πως «η Αούνγκ Σαν Σου Κι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον δημοκρατικό κόσμο».

«Οι ηγέτες της Μιανμάρ οφείλουν να δείξουν πως η δημοκρατία για την οποία αγωνίστηκαν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές», επέμεινε.

«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «εντελώς απαράδεκτη» λόγω των «υπερβάσεων» των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ.

Από τα τέλη Αυγούστου, περισσότεροι από 379.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, που συνορεύει με τη Μιανμάρ, στην προσπάθεια να διαφύγουν από μια εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός μετά τις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε αστυνομικά τμήματα. Χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, πρώην διαφωνούσα και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991, δέχεται τα πυρά της κριτικής διεθνώς για τη διφορούμενη στάση της σχετικά με την τύχη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία διώκεται στη Μιανμάρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα