Άλλαξε πορεία το «Barbaros» και πλέει ανοιχτά της Πάφου

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το τρυπάνι West Capella, το ερευνητικό σκάφος Barbaros άλλαξε ξαφνικά πορεία και βρέθηκε πολύ κοντά στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το «Barbaros» ενώ είχε πάρει πορεία προς τα δυτικά και παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής άλλαξε ρότα και από τα ξημερώματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται κυπριακές κυβερνητικές πηγές, πλέει ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία έχει σταλεί από τη Τουρκία για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση πέραν 10 ναυτικών μιλίων από το West Capella χωρίς να έχει επιχειρήσει οποιαδήποτε προσέγγιση ή παρενόχληση των εργασιών.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου επικαλούμενη τα εγγυητικά της δικαιώματα για προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Οι πράξεις της, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο γιατί η Τουρκία επιμένει να θέλει να διατηρήσει δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πρωταγωνιστεί στις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας-«ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως την αναφέρει- είναι «μονομερείς» αλλά και παράνομες.

«Αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία»

Παράλληλα, ο «υπουργός Ενέργειας», Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγω στη συνεργασία»δήλωσε σύμφωνα με το sigmalive.com.

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν»,ανέφερε.

Χριστοδουλίδης: Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της», απαντά το κυπριακό ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την πολλές φορές εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα