Άκυρη η συμφωνία για τη μετανάστευση μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ εκτιμά ότι «δεν υπάρχει καμία ηθική ή υλική υποχρέωση» που να συνδέεται με αυτή τη συμφωνία, διότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και ο επικεφαλής της, ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σάρατζ, «δεν έχουν κανένα νομικό καθεστώς στο κράτος της Λιβύης».

Ο αλ Σάρατζ υπέγραψε στη Ρώμη στις 2 Φεβρουαρίου με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι μια συμφωνία που έχει στόχο να ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λιβύη, τη χώρα της βόρειας Αφρικής από την οποία αναχωρούν κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό την Ιταλία και την Ευρώπη.

Όμως η εξουσία του αλ Σάρατζ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αν και υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, δεν αναγνωρίζεται από το κοινοβούλιο της Λιβύης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2014. Αυτό στηρίζει μια αντίπαλη κυβέρνηση που έχει την έδρα της στο Τομπρούκ.

«Θέματα όπως αυτό της παράτυπης μετανάστευσης είναι μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων (που πρέπει να αποφασίζονται) από τον λαό της Λιβύης μέσω των δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών», υπογραμμίζει το κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία συστάθηκε έπειτα από διαλιβυκή συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, όμως δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την εξουσία της σε όλη τη χώρα, και κυρίως στα ανατολικά.

Πολλοί παρατηρητές και πολιτικές προσωπικότητες της Λιβύης έχουν επικρίνει τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Ιταλία, λέγοντας ότι προβλέπει την επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας παρόλα αυτά διαψεύδει ότι συμφώνησε σε κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα