Άιντα: Ποτέ δεν είπα ότι η λύση στο Κυπριακό είναι κοντά

kupriΟ ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπάρθ ‘Αιντα, δήλωσε ότι δεν είπε ποτέ πως «η λύση επίκειται (is around the corner)»αναφερόμενος στο Κυπριακό, λίγες ημέρες πριν από την κοινή συνάντηση- την ερχόμενη Πέμπτη- του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Άιντα, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημείωσε ότι, ενώ σε ορισμένους γύρους συζητήσεων η πρόοδος υπήρξε αρκετά σημαντική σε σύγκριση με προηγούμενους γύρους, το τελευταίο μέρος είναι πάντα το πιο δύσκολο.

«Μπορεί να έχεις πετύχει το 90%, αλλά το 10% που απομένει δεν είναι το εύκολο, είναι το δύσκολο. Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους μας να αναγνωρίσουμε ότι στις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται θα ασχοληθούμε με κάποια από αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα που παραμένουν άλυτα», δήλωσε. ‘Αλυτα, εξήγησε, όχι επειδή δεν υπήρξαν προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους, αλλά επειδή είναι δύσκολα, ή επειδή οι θέσεις εκκίνησης των δύο κοινοτήτων είναι αρκετά διαφορετικές».

Επίσης, ο κ. ‘Αιντα ανέφερε ότι η εμπειρία αποδεικνύει ότι τα θέματα που μένουν τελευταία είναι τα δυσκολότερα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση στο Νταβός, ο κ. ‘Αιντα είπε ότι μέχρι στιγμής αυτό που υπάρχει είναι πως θα συναντηθούν (οι δύο ηγέτες) με τον ΓΓ του ΟΗΕ και μένα.

«Κατ’ ακρίβεια θα βρεθούν μαζί με την μορφή αυτή για πρώτη φορά. Θα συζητήσουμε το που βρισκόμαστε και πως θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε. Ο κ. Άιντα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα λειτουργήσουν στο Νταβός «κάποια μυστικά κανάλια» στο παρασκήνιο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι λάθος να δίδεται η εικόνα ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είναι πολύ κοντά» και σημείωσε ότι οι δηλώσεις ξένων επισήμων πιθανόν να αποσκοπούν στην ενίσχυση του μομέντουμ για λύση.

Σε συνέντευξη στο Associated Press ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότιχρειάζεται χρόνος στις διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που παραμένουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένουν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, προκειμένου να μην παραμείνουν εποικοδομητικές ασάφειες ή άλυτα ζητήματα, που αφορούν τις θεμελιώδεις πτυχές του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα