Άγριες διαβουλεύσεις στο Eurogroup -Για να γεφυρωθεί το χάσμα Σόιμπλε-ΔΝΤ

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, με το θέμα του χρέους στο τραπέζι, προκειμένου να αποφασίσει τελικά το ΔΝΤ αν θα μετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα «μηνύματα» πριν την έναρξη του Eurogroup έδειχναν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία, δηλαδή να εγκριθεί η εκταμίευση δόσης έπειτα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Περίπου στις 7 μ.μ. διεκόπη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και είχαν ξεχωριστές επαφές ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Περίπου στις 21:00 ξεκίνησε ξανά η συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.

Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα