Ώρα αποφάσεων σήμερα στις Βρυξέλλες για το Brexit

Σύνοδος κορυφής χωρίς τη Βρετανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την παρουσία των 27 ηγετών της Ε.Ε. κατά την οποία θα καθοριστούν οι μεγάλες κατευθυντήριες αρχές της ευρωπαϊκής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφορούν τις βασικές αρχές που θα καθοδηγούν τη δράση των διαπραγματευτών της Ε.Ε., επικεφαλής των οποίων είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Ε.Ε. των 27 πιστεύει ότι με τη συμφωνία αποχώρησης πρέπει να επιλυθούν τρία σημαντικά και συνδεόμενα μεταξύ τους προβλήματα:

Κατ αρχήν θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων ευρωπαίων υπηκόων που ζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που έχουν εγκατασταθεί στην υπόλοιπη ΕΕ).

Το οικονομικό ζήτημα

Οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για τον τρόπο εξόφλησης των λογαριασμών που εκκρεμούν, ένα θέμα που είναι πιθανόν το πιο ευαίσθητο πολιτικά. Ο συνολικός λογαριασμός αναμένεται να είναι υψηλός για το Λονδίνο, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ.

«Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, για να δούμε ποια στοιχεία του παθητικού πρέπει να περιληφθούν και ποια θα εξαιρεθούν», προβλέπει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι 27 θα κρίνουν οι ίδιοι την πρόοδο πριν περάσουν στην επόμενη φάση, ίσως πριν από το τέλος της χρονιάς, «αν τα πράγματα πάνε καλά», λέει ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ιρλανδικό πρόβλημα

Το τρίτο σημείο αφορά «το ιρλανδικό πρόβλημα». Κανένας δεν θέλει να δει να δημιουργείται ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε να αμφισβητηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες που με κόπο επιτεύχθηκαν έπειτα από 30 χρόνια «Ταραχών» και περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

Πέραν όλων αυτών των θεμάτων, οι 27 θα πρέπει να εξετάσουν την τύχη των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν σήμερα την έδρα τους στο Λονδίνο, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ, EBA) και του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα πρέπει να μετακομίσουν για να παραμείνουν στην επικράτεια της Ε.Ε.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο υιοθετεί την προειδοποίηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει καταγγείλει τις «ψευδαισθήσεις» ορισμένων βρετανών αξιωματούχων, ξεκινώντας μια λεκτική μονομαχία με την Τερέζα Μέι.

Στο Λονδίνο, η βρετανή πρωθυπουργός κατηγόρησε την υπόλοιπη Ε.Ε. ότι «ενώνεται εναντίον» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχει δίκιο» τονίζει, ζητώντας να μην κατονομαστεί ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος συμβουλεύει την Μέι «να μην υποτιμά τη δέσμευση για ενότητα» που έχουν αναλάβει οι 27.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν.Προφανώς γενικά στο Brexit οι 27 έχουν την ίδια θέση»,επισημαίνει από την πλευρά του υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ομολογεί πως οι προετοιμασίες για τη σημερινή σύνοδο κορυφής διέψευσαν τα προγνωστικά του και διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.

 

 

 

 

 

Σχετικά Νέα