Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκε από τους διεθνείς παράγοντες και τον διεθνή Τύπο ως μία «στρατηγική νίκη» που τερματίζει την διπλωματική διένεξη των δυο χωρών και έρχεται απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, ενώ, παράλληλα, ξεκινά μια νέα εποχή ειρήνης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.
Το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα επόμενα στάδια που θα έρθουν για να ολοκληρώσουν την ιστορική συμφωνία.
Η αλλαγή του ονόματος αναμένεται να γίνει επίσημα έως στις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει σε δέκα ημέρες από σήμερα να έρθει στην Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Με την ψήφισή του η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δύο χώρες από κοινού θα δώσουν το «πράσινο φως» στον Μάθιου Νίμιτς να ενημερώσει τον ΟΗΕ πως η διένεξη μεταξύ τους έχει λήξει.
Αναλυτικά τα επόμενα βήματα έως τις 8 Φεβρουαρίου:
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα υπογράψει το νόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα αποσταλεί ενημέρωση στην ειδική γραμματεία του NATO ότι κυρώθηκε.
- Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 στο NATO θα υπογράψουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία και αυτό θα αποσταλεί στις πρωτεύουσες των χωρών για επικύρωση από τα Κοινοβούλια.
- Πρώτη θα το επικυρώσει η ελληνική Βουλή και μετά την επικύρωση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια πως η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη συμφωνία και το πρωτόκολλο εισδοχής στο NATO.
- Τα Σκόπια θα στείλουν στην Αθήνα και στη γραμματεία του ΟΗΕ ενημέρωση ότι τίθεται σε ισχύ η συμφωνία και ταυτόχρονα θα αποστείλουν και μια επιστολή στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής.
- Μετά από αυτό ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας θα υπογράψει το κυρωμένο από τη Βουλή πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και θα αποσταλεί στο NATO στην Ουάσιγκτον (που είναι θεματοφύλακας της συμφωνίας) τη σχετική ρηματική διακοίνωση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.