Χ. Ροχανί: Οι ΗΠΑ δεν τολμούν να επιτεθούν στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν τολμούν να επιτεθούν στο Ιράν γιατί γνωρίζουν τη στρατιωτική του δύναμη και το μεγάλο τίμημα που θα είχε μια τέτοια σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Γιατί οι ΗΠΑ δεν μας επιτίθενται; Λόγω της δύναμής μας, επειδή ξέρουν (…) τις συνέπειές της», σημείωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν πρέπει να εξελίξει τις στρατιωτικές του δυνάμεις για να αποτρέψει τα άλλα κράτη που θέλουν να πάρουν το έδαφός του και τους πόρους του, σημείωσε εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος κατά την ομιλία του αυτή την οποία εκφώνησε με αφορμή τη σημερινή Εθνική Ημέρα Αμυντικής Βιομηχανίας στο Ιράν.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε κατά των στρατιωτικών δυνάμεων που θέλουν να πάρουν τα εδάφη μας και τους πόρους μας», σημείωσε κατά την ομιλία του αυτή, στην οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι οι στρατιωτικές ικανότητες του Ιράν έχουν μόνον αποτρεπτικό στόχο και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας «διαρκούς ειρήνης».

Νωρίτερα σήμερα το Ιράν παρουσίασε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο ονομάζεται Kowsar και είναι εξ ολοκλήρου εγχώριας κατασκευής. Αυτό έχει τη δυνατότητα να φέρει διάφορα όπλα και θα χρησιμοποιηθεί για μικρές αποστολές εναέριας υποστήριξης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από την εκδήλωση στην Τεχεράνη, όπου το αεροσκάφος πέταξε παρουσία του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Το Ιράν έχει αναπτύξει μια μεγάλη εγχώρια αμυντική βιομηχανία, λόγω των διεθνών κυρώσεων και εμπάργκο που απαγορεύουν στη χώρα να εισάγει μια σειρά όπλων.

«Αυτά που λέω για την αμυντική μας ικανότητα δείχνουν ότι επιδιώκουμε τη διαρκή ειρήνη», σημείωσε επίσης ο Ροχανί.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι όταν κάποιος επιδιώκει να αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη επιδιώκει τον πόλεμο. Όμως εμείς επιδιώκουμε περισσότερο την ειρήνη και δεν θέλουμε τον πόλεμο (…) Αν δεν διαθέτουμε όμως τα μέσα αποτροπής, αυτό θα δώσει το πράσινο φως στους άλλους για να εισβάλουν στη χώρα αυτή», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Με κάποιες προτάσεις, μπορούν να ξεκινήσουν μια μάχη. Με κάποιες στρατιωτικές ενέργειες μπορούν να μπουν σε μια αντιπαράθεση, αλλά αυτό θα στοιχίσει», προειδοποίησε τέλος ο Ιρανός πρόεδρος, τασσόμενος υπέρ της προστασίας της χώρας «με το ελάχιστο κόστος».

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αμίρ Χαταμί είχε ανακοινώσει το περασμένο Σάββατο την παρουσίαση αυτού του νέου μαχητικού αεροσκάφους που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο Ιράν, σημειώνοντας ότι η χώρα του επιδιώκει να βελτιώσει τις βαλλιστικές της ικανότητες για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις «απειλές» του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

Σχετικά Νέα