Χ.Κλίντον:Άμεση προτεραιότητα ο τερματισμός της ροής ξένων μαχητών προς και από τη Μέση Ανατολή

Former Secretary of State Hillary Rodham Clinton speaks in Gaston Hall at Georgetown University, in Washington, Wednesday, Dec. 3, 2014, about ìSmart Power: Security Through Inclusive Leadershipî as part of the launch of the inaugural National Action Plan Academy, a joint initiative of the Georgetown Institute for Women, Peace and Security, The Institute for Inclusive Security and the No Ceilings initiative of the Clinton Foundation. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξουν “περισσότερο δυναμικά” τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αεροδρομίων, αλλά και άλλων χώρων που δεν έχουν άμεσα συμπεριληφθεί στα μέτρα ασφάλειας των στόχων στρατηγικού ενδιαφέροντος. Δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να πράξουν οι ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους, ενώ “υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μοιραστούμε το (οικονομικό) βάρος των μέτρων,” συμπλήρωσε.

Η Κλίντον εξέφρασε την επιθυμία της, να δει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επενδύουν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας κατά τον τρόπο που το έπραξε η Γερμανία, στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ.

“ Η άμεση προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της ροής ξένων μαχητών προς και από τη Μέση Ανατολή,” οι οποίοι είναι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, αλλά και της Βρετανίας, με ευρωπαϊκά διαβατήρια που κάνουν πιο εύκολη γι αυτούς την πρόσβαση στη Συρία, για να γυρίσουν μετά ακραίοι τζιχαντιστές στην Ευρώπη, εξήγησε η Κλίντον.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συμπλήρωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ειδοποιούν τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών τους, όταν απομακρύνουν έναν “ύποπτο για τρομοκρατία” από τα σύνορά τους ή όταν εντοπίζεται κάποιος με κλεμμένο διαβατήριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διαχειρίζονται τις ταξιδιωτικές πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, συνέστησε η Κλίντον.

“ Είναι πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν, σε εφαρμογή της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, στη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο των Εξωτερικών,” είπε η Κλίντον.

Παράλληλα, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, υποστήριξε την οργάνωση ενιαίας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, όπως και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μιας ηπείρου, που αντιμετωπίζει “πρωτοφανή πίεση από πρόσφυγες και μετανάστες,” υποστήριξε.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε του ρόλου που έχει το ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, στο πλαίσιο υλοποίησης πρωτοβουλιών ασφάλειας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ ως μία από τις πιο “σημαντικές επενδύσεις” των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει την επανεξέταση της αμερικανικής συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας του υψηλού οικονομικού κόστους.

 

Σχετικά Νέα