Χόκινγκ:Ποιές ειναι οι τρεις μεγάλες απειλές για την ανθρωπότητα

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τα δημιουργήματά της, ανέφερε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ φέρνοντας ως παράδειγμα τους πυρηνικούς πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά κατασκευασμένους ιούς.

Περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να πάνε… στραβά, όπως ανέφερε μιλώντας σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC.

Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον η ανθρωπότητα τελικά εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους κόσμους θα μπορέσει να επιβιώσει.

«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετά μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στο χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», είπε.

«Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλους αστέρες, ώστε μια καταστροφή επί γης να μη σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής»

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα έχουν εγκαθιδρυθεί αυτοδιατηρούμενες αποικίες ανθρώπων στο Διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, «επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο».

Στο παρελθόν, ο κ. Χοκιγνκ είχε υπογραμμίσει του ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη ώστε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου.

Ωστόσο ο ίδιος επιμένει ότι «δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε», επομένως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε», τόνισε.

Σε ότι αφορά τις συμβουλές του για τους νέους επιστήμονες, ο καθηγητής Χόκινγκ ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο και τεράστιο σύμπαν. «Από τη δική μου οπτική γωνιά, τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στη θεωρητική φυσική. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή “Εύρηκα” που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν».

Ωστόσο είπε επίσης ότι οι μελλοντικές γενιές ερευνητών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τον κόσμο και βοηθούν το ευρύ κοινό να τον κατανοήσουν.

Σχετικά Νέα