Χωρίς ρεύμα και νερό το hotspot της Σούδας στη Χίο

Εκατοντάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, εκλιπαρούν για βοήθεια τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στην περιοχή έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες 10 ημέρες.

Οι ήδη τραγικές συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες όταν πριν από 6 ημέρες διεκόπη και η παροχή νερού χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποκατασταθεί η ζημιά.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο φθάνοντας μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν μόνοι τους αυτοσχέδιες σόμπες με ρεύμα που παίρνουν από τους ηλιακούς φορτιστές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους.

Ένα αυτοσχέδιο πλακάρτ στην είσοδο του καταυλισμού της Σούδας με τη φράση «Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, το Χαλέπι έχει», υπενθυμίζει σε όλους τις καθημερινές άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν 700 άτομα στο κέντρο της πόλης της Χίου.

 

Παράλληλα, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν το μεσημέρι της Κυριακής, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη ηλεκτρικού, νερού και καλής ποιότητας φαγητού είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δεκάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας ως πρώτο μέσο αντίδρασης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται διαμαρτυρία και στη ΒΙ.ΑΛ. εντός της ημέρας.

Ο καταυλισμός της Σούδας έχει περικυκλωθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σχετικά Νέα