Χρ. Μαντάς: Δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων

ÂÏÕËÇ  ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ  2016  ÓÕÆÇÔÇÓÇΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στο Κόκκινο, στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και στο Νίκο Σβέρκο, απέρριψε κάθε σενάριο ακύρωσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα και χαρακτήρισε ως τουλάχιστον βιαστικές τις αντιδράσεις της ΝΔ για την ανακοίνωση της Cosco, ενώ ξεκαθάρισε ότι όποιο πρόβλημα με τις συντάξεις, εκτός από τις επικουρικές είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα διευθετηθεί πολύ σύντομα.

Για την επιστολή της Cosco στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής κατά την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης ΟΛΠ – Δημοσίου

Ο κ. Μαντάς παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας την Τετάρτη κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή εμπορίου, όπου ο υπουργός ανέφερε ότι τα σημεία της διαφωνίας της Cosco είναι νομοτεχνικού χαρακτήρα και δεν δικαιολογούνται οι έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, όπου έσπευσε να δημιουργήσει «αρνητικό κλίμα» ακόμα και για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι σχέσεις μας την Κίνα είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν τίθεται κανένα θέμα για το ταξίδι του πρωθυπουργού, όπως επιβεβαιώνουν και διπλωματικές πηγές». Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco, ότι οι αλλαγές είναι νομοτεχνικού χαρακτήρα, ενώ όποιες αλλαγές έκανε η κυβέρνηση έγιναν βάση συμφωνηθέντος πλαισίου.

Η νέα αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ – Δημοσίου – που προβλέπει μεταξύ άλλων και την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στον οργανισμό λιμένα Πειραιώς – θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια σήμερα, μετά και την κύρωση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μαντάς, επεσήμανε, ότι «αναμένεται να γίνουν διευκρινήσεις από τον κ. Δρίτσα στα σημεία που έθιξε η Cosco».

Για τις συντάξεις:  «Όχι μείωση συντάξεων, όποιο πρόβλημα θα λυθεί σύντομα»

Ο κ. Μαντάς απαντώντας στην ερώτηση για την καταβολή συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τις επικουρικές υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την καταβολή τους κάθε δεύτερη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, ενώ για τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν σε κύριες συντάξεις είπε: «με βάση και με την νομοθεσία δεν τίθεται θέμα μείωσης κύριων συντάξεων, όποιο λάθος είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα διορθωθεί πολύ σύντομα από το υπουργείο εργασίας». «Δεν θα παραβιαστεί με κανέναν τρόπο η ελληνική νομοθεσία», ξεκαθάρισε.

Για το νέο εκλογικό νόμο

Ο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, «εμείς προτείνουμε απλή αναλογική και ψήφο από τα 17, τώρα το βάρος πέφτει στους ώμους της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε. Επιπλέον σημείωσε ότι «δεν αποκλείω να έχουμε απώλειες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης», «σκιαγραφώντας» το στρατόπεδο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης την τελευταία εβδομάδα άλλαξε ρότα και τάχθηκε κατά της πρότασης της κυβέρνησης για απλή αναλογική. «Θεωρώ ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν εκφράζει όλους τους βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, επομένως δεν αποκλείω τις διαρροές», εκτίμησε.

Σχετικά Νέα