Χουλιαράκης:Η κυβέρνηση θέλει να φέρει στην ατζέντα το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

ImageHandler

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θέλει να φέρει στην ατζέντα το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Όπως αναφέρει ο κ.Χουλιαράκης,στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος. Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα,εξηγεί.

Συγκεκριμένα,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε «Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση»ενώ πρόσθεσε
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια». Επίσης,σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρχουν αντιστάσεις από τη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα ο κ.Χουλιαράκης απάντησε «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας όμως ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Παράλληλα,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι δεν επιστρέφουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί. «Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, το 2010 και το 2011, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2014 όταν τραβούσαν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες είναι μια μορφή έλλειψης εμπιστοσύνης» εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης. Πάντως, ο έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ζήσουμε το αντίθετο. Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε στη συζήτηση περί grexit. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται να συμβεί ένα grexit».

Επίσης, ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός bail-in για τις ελληνικές τράπεζες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο ξεκαθαρίστηκε κατά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου.Όσον αφορά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να τους τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό, όμως όχι πολύ γρήγορα».ενώ πρόσθεσε
«Αναμένω ότι, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να  αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου».

Αναφορικά με το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι «παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας».«Είμαστε μέρος της Ευρώπης και θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία στην οποία κινείται η Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να παραμείνουμε μέσα (στην Ευρώπη)» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι εκλογές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία, θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας (ιδεολογικά) όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα» εξήγησε.

Τελος,κατέληξε «Θέλουμε να δείξουμε ότι η οικονομική λογική μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σχετικά Νέα