Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 26th, 2016

Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στο έλεος διακινητών στην Ευρώπη

prosfyg-708_0Τα παιδιά που εγκαταλείπουν φτωχές ή εμπόλεμες περιοχές χωρίς τους γονείς τους πέφτουν θύματα εμπόρων και διακινητών ανθρώπων όταν φτάνουν στην Ευρώπη λόγω της ανοργάνωτης αντίδρασης κυβερνήσεων, δήλωσαν τα μέλη μιας ομάδας Βρετανών βουλευτών σήμερα.

Η επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουλή των Λόρδων δήλωσε σε έκθεσή της ότι είναι θορυβημένη από την έλλειψη στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, ενώ η αστυνομίες και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια κουλτούρα υποψίας σε κάθε επίπεδο (…), θέτοντας σε αμφιβολία ότι αυτά που λένε τα παιδιά είναι αλήθεια», είπε η Ούσα Πράσαρ, μέλος της Βουλής, η οποία προήδρευσε στην ομάδα έρευνας. «Ναι, αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, αλλά είναι παιδιά, πρωτίστως και κυρίως», είπε σε συνέντευξή της στο ‘Ιδρυμα Thomson Reuters.

Περίπου 90.000 ασυνόδευτα παιδιά, πολλά από τα οποία αφήνουν πίσω τους πολέμους στη Συρία και στο Αφγανιστάν, ζήτησαν άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ πέρσι. Το σύνολο αυτό είναι τριπλάσιο από αυτό του 2014, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Πολλά από τα παιδιά που επέζησαν από το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη βρέθηκαν να ζουν σε χαμηλές συνθήκες διαβίωσης – είτε σε κελιά φυλακής, είτε σε κέντρα περιφραγμένα με συρματόπλεγμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλα απλώς εξαφανίστηκαν.

Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες έχουν εξαφανιστεί από τότε που έφτασαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Europol, την αστυνομία της ΕΕ.

Με τόσα παιδιά να εξαφανίζονται, η αναφορά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση για την «διστακτικότητά» της να βοηθήσει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να μετεγκατασταθούν μερικά από αυτά.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo