Χαρίτσης: Καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θα καταγάγει μία ακόμη κοινοβουλευτική νίκη

Η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ είναι καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Alpha». Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα έχει διπλό κέρδος για την κυβέρνηση, καθώς όπως εξήγησε «η κυβέρνηση θα καταγάγει μία ακόμη κοινοβουλευτική νίκη, γιατί η πρόταση αυτή δεν θα περάσει και ταυτόχρονα θα υπάρξει περισσότερος χρόνος ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να συζητηθεί ακόμη πιο αναλυτικά σε σχέση με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και οι Έλληνες πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι».

Για τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα στηρίξει πρόταση μομφής, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ο καθένας, πόσο μάλλον ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος, κρίνεται, και κρίνεται αυστηρά, από το Κοινοβούλιο και κυρίως από τον ελληνικό λαό και από την Ιστορία, σε σχέση με όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα και τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε επικριτικά για πολιτικά πρόσωπα που «έπαιξαν ρόλο στη χάραξη της εθνικής γραμμής για το Μακεδονικό, αλλά σήμερα δεν παίρνουν θέση για το ζήτημα», λέγοντας ότι «είναι μία πολύ κακή εξέλιξη και δείχνει ακριβώς την προσπάθεια κάποιων πολιτικών προσώπων να υπεκφύγουν από τις ευθύνες τους και τον ρόλο τον οποίο πρέπει να παίξουν σε αυτή την προσπάθεια».

Σχετικά με το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τη ΝΔ για συμπόρευση με την άκρα Δεξιά και για κάλυψη των επεισοδίων, ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική αστυνομία έπρεπε να κρατήσει μία αμυντική στάση και αυτό έπραξε, απέναντι σε μία οργανωμένη προσπάθεια εισβολής και κατάληψης της Βουλής».

Κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην τηλεόραση του Alpha και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου:

ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ

Τέτοιες κοινοβουλευτικές κινήσεις δεν προαναγγέλλονται, ούτε προδικάζονται. Θα περίμενα λοιπόν, εφόσον η ΝΔ προχωρήσει σε πρόταση μομφής, να το κάνει χωρίς να μπει σε μία τέτοια σεναριολογία. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της απώλειας στρατηγικής από τη μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το πώς θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Εμείς  έχουμε πει εξαρχής, ότι αντί ο Κ. Μητσοτάκης να ζητάει κάθε μέρα εκλογές, ο κοινοβουλευτικά ορθός δρόμος θα ήταν να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, όπως μπορούσε να το κάνει άλλωστε, από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά δεν το έπραξε. Από την πλευρά μας έστω και τώρα, αργοπορημένα, είναι καλοδεχούμενη αυτή η πρόταση και νομίζω ότι για την Κυβέρνηση θα έχει διπλό κέρδος: η Κυβέρνηση θα καταγάγει μία ακόμη κοινοβουλευτική νίκη,  γιατί η πρόταση αυτή δεν θα περάσει και ταυτόχρονα θα υπάρξει περισσότερος χρόνος ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών  να συζητηθεί ακόμη πιο αναλυτικά σε σχέση με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και οι Έλληνες πολίτες να είναι  πλήρως ενημερωμένοι.

ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Ο καθένας, πόσο μάλλον ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος, κρίνεται και κρίνεται αυστηρά από το Κοινοβούλιο και κυρίως από τον ελληνικό λαό και από την Ιστορία, σε σχέση με όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα και τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα. Με αυτή την έννοια, είναι δικαίωμα του καθενός να τοποθετηθεί απέναντι σε μία τέτοια πρόταση όπως εκείνος κρίνει σκόπιμο. Όλοι όμως, θα κριθούν από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η Κυβέρνηση το έχει πει σε όλους τους τόνους και αυτό αντιστοιχεί στη δική μας διαδρομή. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε και ποτέ δε θα βρεθούμε απέναντι σε μία δημοκρατικά εκφρασμένη διαμαρτυρία μερίδας του κόσμου για τις πολιτικές εξελίξεις. Το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής ήταν κατώτερο των προσδοκιών των διοργανωτών και αυτό το γνωρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όμως το  πιο κρίσιμο είναι ότι πολιτικά, αυτό το οποίο, δυστυχώς, μένει είναι η συμπόρευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την Άκρα Δεξιά και η κάλυψη εκ μέρους της των πολύ θλιβερών επεισοδίων.

Ήταν πάρα πολύ σαφές από τη μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη αυτών τα οποία συνέβησαν. Από τη μεριά της Αστυνομίας – και μπορείτε να δείτε τις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ και του Φρούραρχου της Βουλής – είναι πολύ σαφές ότι υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο. Οι εικόνες που είδαμε έξω από τη Βουλή δεν με ικανοποίησαν καθόλου, όμως με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι είδαμε στο κέντρο της Αθήνας να δρουν οργανωμένες φασιστικές ομάδες και την επόμενη μέρα, το κέντρο της Αθήνας δεν ήταν μόνο ένα βομβαρδισμένο τοπίο, αλλά υπήρχαν παντού συνθήματα και φασιστικά σύμβολα  που παραπέμπουν σε εποχές που η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν αφήσει πίσω τους εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι εξελίξεις που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας.

Η ελληνική αστυνομία έπρεπε να κρατήσει μία αμυντική στάση και αυτό έπραξε, απέναντι σε μία οργανωμένη προσπάθεια εισβολής και κατάληψης της Βουλής. Και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιου τύπου οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή, με τέτοια σφοδρότητα, με τέτοια επιθετικότητα. Είχαμε φυσικά και μία ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων συμπολιτών μας οι οποίοι εξέφρασαν το συναίσθημά τους για τη Συμφωνία και αυτό είναι σεβαστό. Από κει και πέρα όμως, είχαμε και μία προσπάθεια από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί αυτό το συναίσθημα μερίδας του κόσμου απέναντι στο Μακεδονικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΦΩΝΙΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Από δημόσια συζήτηση που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει απολύτως σαφές , ότι η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά καλύπτει πλήρως και την εθνική γραμμή,  η οποία είχε χαραχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Και σε αυτή την εθνική γραμμή συνέβαλαν τα τελευταία 15 χρόνια και σημαίνοντα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη, ως Υπουργός Εξωτερικών. Τώρα βλέπουμε το κόμμα της Ν.Δ, υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη  –  που και ο ίδιος πριν από έναν χρόνο είχε διαφορετική θέση από αυτή που εκφράζει σήμερα –  να κάνει στροφή 180 μοιρών και να προσπαθεί να αξιοποιήσει, να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το συναίσθημα μερίδας του λαού. Αυτή η αλλαγή στάσης δεν συνιστά τίποτα άλλο, παρά πατριδοκαπηλία και αποτελεί μία πολύ κακή υπηρεσία προς την ελληνική κοινωνία αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα, τα οποία πρωταγωνίστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής – την οποία έρχεται όχι απλώς να ικανοποιήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να κερδίσει ακόμη περισσότερα – δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως όλο αυτό το διάστημα. Είναι μία πολύ κακή εξέλιξη και δείχνει ακριβώς την προσπάθεια κάποιων πολιτικών προσώπων να υπεκφύγουν από τις ευθύνες τους και τον ρόλο τον οποίο πρέπει να παίξουν σε αυτή την προσπάθεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Και η Συμφωνία των Πρεσπών, η ολοκλήρωση δηλαδή αυτής της πολύ μεγάλης εθνικής εκκρεμότητας εδώ και τρεις δεκαετίες, παραπέμπει στη δυνατότητα της χώρας να προχωρήσει προς το μέλλον, έχοντας λύσει τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν. Από εκεί και πέρα, η δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, μετά την έξοδο από το μνημόνιο και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, είναι να υλοποιούμε μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αίρουν μέρος των αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Και αυτό σιγά-σιγά ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει. Αυτή η πορεία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε συνηθίσει να πορευόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, με εντάσεις, με προβλήματα και με ακατάσχετη καταστροφολογία από τη μεριά της αντιπολίτευσης σε σχέση με μνημόνια, με κόφτες, με πιστοληπτικές γραμμές και με τέταρτα μνημόνια… Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά και υλοποιεί το έργο της και πρέπει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια του τελευταίους μήνες και πολλές φορές απορώ με κάποια δημοσιεύματα, τα οποία ουσιαστικά μας κατηγορούν γιατί προσπαθούμε να προετοιμαζόμαστε εγκαίρως και να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει ένα στελεχιακό δυναμικό πολύ έμπειρο σε τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει τόσο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται με τεχνικούς όρους, αλλά με πολιτικούς.

Τεχνικά το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι έτοιμο έτσι ώστε οι εκλογές όποτε αυτές διεξαχθούν, να γίνουν με άρτιο και διαφανή τρόπο. Ο στόχος ο δικός μας είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν στην ολοκλήρωση της θητείας, αλλά έτσι κι αλλιώς έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα το Μάιο με τις ταυτόχρονες εκλογές Ευρωπαϊκών και Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σχετικά Νέα