Δημοσιεύθηκε στις: Κυ, Ιούλ 3rd, 2016

Χαρίτσης:Εκτός πραγματικότητας οι εκτιμήσεις ανάσχεσης της τουριστικής ροής λόγω Brexit

ECON-12271Ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης,σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»,χαρακτηρίζει, εκτός πραγματικότητας τις εκτιμήσεις περί ανάσχεσης της τουριστικής ροής ή περί καταβαράθρωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας λόγω του BREXIT, τονίζοντας ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στέρεοι και ιστορικοί και δεν πρόκειται να διαταραχθούν από μια νέα μορφή της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.».

Παράλληλα,ο κ. Χαρίτσης αναφέρει  ότι η επιμονή στις ακραίες και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, εις βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, όσο και το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ένωσης, οδηγούν σε αδιέξοδο καθώς και ότι η σημερινή Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι αλλά χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

Επιπλέον,ο κ. Χαρίτσης αναγγέλλει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ο οποίος θα στηριχτεί σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων και νέων χρηματοδοτικών πόρων χωρίς αντιφάσεις και επικαλύψεις.

Τονίζει ακόμη ότι:Όλες οι νέες δράσεις που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, με συνέπεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους. Ήδη έχουν βγει προσκλήσεις για το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% που αντιστοιχεί σε ποσό 9 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη.

– Επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν είναι η ανάπτυξη clusters, meta-clusters και άλλων δομών ενεργούς στήριξης της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, καθώς και δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας .

-Φέτος, όπως και πέρυσι που επιτεύχθηκε πλήρης απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-13, θα επιτευχθούν όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το νέο ΕΣΠΑ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo