Χανς-Βέρνερ Ζιν:Κούρεμα χρέους σε Ελλάδα και Πορτογαλία η μόνη λύση για ανάταξη των οικονομιών τους

xans-berner-zin-epiballetai-elegxous-kefalaiwn.w_l

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν,εκτιμά ότι η  Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μπορούν να ανατάξουν τα δημόσια οικονομικά τους μόνες τους γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα του χρέους και των δύο χωρών, αλλά και αναγκαστικές εισφορές από τους πλούσιους πολίτες των χωρών της νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt ,ο Ζιν στο νέο του βιβλίο αναφέρει πως«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους της και αυτή τη φορά θα επιβαρυνθούν οι δημόσιοι πιστωτές της».Εκτός από την Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μεγάλο κρατικό της χρέος, σημειώνει ο πρόεδρος του Ifo στο βιβλίο του.

Παράλληλα,προσθέτει ότι «Η κατάσταση της Πορτογαλίας εδώ και καιρό δεν είναι τόσο κακή, όμως παρόλα αυτά είναι αρκετά άσχημη ώστε να μην μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η Πορτογαλία είναι επίσης υποψήφια για αναδιάρθρωση του χρέους της».

Ο οικονομολόγος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για το χρέος, στην οποία θα αποφασιστεί επισήμως μια ελάφρυνση του χρέους.Πάντως ο Ζιν δεν θεωρεί ότι θα αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα προτάσεις όπως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών ή μείωση των επιτοκίων. «Τα κρυφά κουρέματα του χρέους δεν είναι πραγματικές λύσεις, αλλά απόπειρες συγκάλυψης που θα επιτρέψουν στους δημόσιους πιστωτές να κρύψουν τις απώλειες στα βιβλία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, ένα κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα.

Τέλος, ο Ζιν υπογραμμίζει  στο βιβλίο του, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, οι πλούσιοι πολίτες των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση θα πρέπει να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

 

Σχετικά Νέα