Χίος:Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες από τη Συρία

yiujΣυνεχίζουν και τη Δευτέρα την απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Σε δύο από αυτούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί, στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους» και πως «οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς».

Σχετικά Νέα