Φίλης: Παρά την απόκλιση των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό δεν θα διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα

Ως καταλύτη πολιτικών εξελίξεων θα λειτουργήσει το Σκοπιανό σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι παρά την «απόκλιση των ΑΝΕΛ από την επίσημη κυβερνητική θέση», την οποία δεν υποτιμά, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα.

Σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Εποχή», αναφέρει ότι «φαίνεται, ειδικά μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Zaev ότι μπαίνουμε σε μια εξελικτική διαδικασία -«οδικό χάρτη»- που ελπίζω ότι το προσεχές διάστημα θα φέρει τη λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Μια λύση εθνικά επωφελή που αν τελικά επιτευχθεί, είμαι βέβαιος ότι θα λάβει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή».

Επισημαίνει την αναγκαιότητα συμβολής της Ελλάδας στη «στήριξη και θωράκιση» της ΠΓΔΜ, διότι τυχόν κατάρρευσή της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον «διαμοιρασμό των εδαφών της και τη διαμόρφωση της «μεγάλης Αλβανίας» και της «μεγάλης Βουλγαρίας»».

Ο κ. Φίλης τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουσα «υπερσυνταγματική ισχύ», ενώ θα «ενταχθεί στην προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν τον ενισχυμένο χαρακτήρα της» και το γειτονικό κράτος «θα αναλάβει τη διεθνή υποχρέωση για ονομασία erga omnes και θα δρομολογήσει τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές».

Επισήμανε ως ελλοχεύοντα κίνδυνο και «τελικά άλλοθι για μη λύση», την «υπερβολική, φοβάμαι και υποβολιμιαία από ορισμένους κύκλους στη χώρα μας, προβολή του κινδύνου του αλυτρωτισμού», «να φθάσουμε δηλαδή σε λύση στο ζήτημα του ονόματος και να την υποσκάψουμε αξιώνοντας στην ουσία να απαρνηθούν οι γείτονες την ταυτότητά τους».

Δεν απέκρυψε τον προβληματισμό του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες πολίτες δεν διακατέχονται από τις ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, επισήμανε όμως ότι «σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να το καπελώσουν» διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι «με την ανοιχτή μαζική στήριξη της Ν.Δ. επιχειρούν να συγκροτήσουν μια επικίνδυνη δυναμική».

Σχετικά Νέα