Υψηλά επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα της Κύπρου

Σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η εμπιστοσύνη προς τον κυπριακό δημόσιο τομέα υπονομεύεται από την ισχυρή αντίληψη για υψηλά επίπεδα διαφθοράς, σημειώνοντας πως το 87% των εταιρειών θεωρεί ότι η διαφθορά εμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις στην Κύπρο.

 

Η έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2016-2017 κατατάσσει την Κύπρο στην εκατοστή-τρίτη θέση από 138 χώρες όσον αφορά την ευνοιοκρατία ως παράγοντα στη λήψη αποφάσεων από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε αποκλειστική δήλωση στο ΡΙΚ, ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η ενίσχυση του πλέγματος ελέγχου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ανέφερε επίσης ότι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς όντως έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της αποκάλυψης κρουσμάτων εκτεταμένης διαφθοράς.

Η κατρακύλα στο δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι απόρροια της αποκάλυψης σκανδάλων του παρελθόντος. Απλώς, προσέθεσε, τώρα οι πολίτες είδαν τα προβλήματα, που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Σχετικά Νέα