Υπουργικό Συμβούλιο:Διαπραγμάτευση-Προσφυγικό-Πανούσης

ypsymvΣτο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων(βλ.χθεσινό eurogroup) με τους δανειστές,αλλά και το προσφυγικό, εν όψει της συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της Αφρικής που θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μάλτα.

Όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές,θα συζητηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε  ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευτεί η δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κρατάει από το χθεσινό Εurogroup τα θετικά σχόλια περί προόδου στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και εκτιμούν ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ.  καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο,γνωρίζει το Μαξίμου ότι θα πρέπει να πάρει αποφάσεις(πχ κόκκινα δάνεια) σε ένα άκρως ναρκοθετημένο πεδίο,γι’αυτόν το λόγο και δεν διατίθεται να μετακινηθεί απο τις θέσεις της έχοντας τοποθετήσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων,κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ,ενώ αναφορικά με το ασφαλιστικό όλα δείχνουν πως είναι αναπόφευκτες οι δραστικές αλλαγές.

Τώρα,στο προσφυγικό, θα συζητηθεί η στάση της χώρας εν όψει της Συνόδου της Μάλτας αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στις 17 Νοεμβρίου.Παράλληλα,θα τεθούν υπό συζήτηση όλες οι δράσεις που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού,καθώς και η πορεία υλοποίησης των υποδομών για την διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν και οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Πανούση,με το Μαξίμου να προτίθεται να το αντιμετωπίσει πιο επιθετικά το θέμα, σε αντίθεση με την αρχική του στάση.

 

 

 

 

Σχετικά Νέα