Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Απρ 2nd, 2016

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό-Ποιό είναι το σχέδιο για την επιστροφή μεταναστών από την Μυτιλήνη στην Τουρκία

Refugee reacts from exhaustion while swimming towards the shore after a dinghy carrying Syrian and Afghan refugees deflated some 100m away before reaching the Greek island of LesbosΕγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το προσφυγικό μετά από την ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα,τόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου όσο και Βασιλική Κατριβάνου, αν και ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, διαφοροποιήθηκαν στο άρθρο 60, που αφορά την εξέταση της αίτησης ασύλου, ζητώντας να μην μειωθεί το χρονικό περιθώριο από 28 σε 14 ημέρες.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αντίθετα καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για την επιστροφή των μεταναστών από τη Δευτέρα 4 Απριλίου έως την Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί δημοσιεύει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo