Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούν 1st, 2016

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore

AdeiaVouliΟλοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ (δηλώνοντας όμως επιφύλαξη σε μία παράγραφο), το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων δηλώνει παρών, ενώ η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα,η ΝΔ αποχώρησε από την συζήτηση της τροπολογίας για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης». «Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

Αλ.Τσίπρας:Εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της τροπολογίας για τις offshore,τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και το έβαλε στα πόδια από τη Βουλή γιατί συνειδητοποίησε ότι κατά την ονομαστική ψήφιση της διάταξης που αφορά στις εξωχώριες εταιρίες, θα είχε τεράστιες απώλειες.

Παράλληλα,υπογράμμισε, ότι η ΝΔ μπορεί να τρέχει να προλάβει την προθεσμία για να δηλώσει μετοχικά κεφάλαια σε εταιρείες του εξωτερικού.Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως καμία σκιά,«καθαρά λόγια για όλους δεν  πρόκειται να ανεχτούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής».

Δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας που δε δημιουργήσαμε είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμάς δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και στα Panamapapers, εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση».

Παράλληλα,επισήμανε ότι όποιος εκτίθεται στην πολιτική ας έχει τις δραστηριότητές του εντός χώρας και ας έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του.

Επίσης,ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτικό λόγο βασισμένο στα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου.

Έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα- Θεοδωράκη στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η συνεδρίαση (εδώ όλες οι λεπτομέρειες) διακόπηκε για λίγα λεπτά μετά τις αντεγκλήσεις βουλευτών που συνέβησαν όταν ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι ο πρωθυπουργός «έχει πάρει δίπλα του στελέχη που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα». Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα και του ζήτησαν να πει ονόματα ή να ανακαλέσει». Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου αποφάσισε να διαγράψει τις αναφορές Θεοδωράκη από τα πρακτικά της Βουλής.

Συγκεκριμένα,το επεισόδιο ξεκίνησε μετά την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού. «Δεν ήξερα ότι όταν λείπει από την αίθουσα ο Κ. Μητσοτάκης τον αντικαθιστά ο Στ. Θεοδωράκης», σχολίασε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «μία ακόμη συνηγορία» στην ΝΔ την παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ήρθατε να σκοινοβατήσετε ανάμεσα σε ένα λόγο που φαντάζει σοβαρός και τεκμηριωμένος και τον λαϊκισμό. Αν θυμάμαι καλά,  υπερψηφίσατε και εσείς αυτή την διάταξη. Παρόλα αυτά το Ποτάμι ήταν από τους πρώτους που έβγαζαν επί τρεις μέρες ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού. Ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα βγήκατε και εσείς να σύρετε το χορό του λαϊκισμού», υπογράμμισε ο κ. Τσίρπας και συνέχισε: «Ήρθατε ως συνήγορος του απόντος για να μας πείτε ότι κάνουμε υπερβολή; Τότε γιατί επί τρεις μέρες μας καταγγείλατε;».

«Λέτε ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ποιος θα προσφύγει; Κάποιος από εδώ;», αναρωτήθηκε ειρωνικά και μιλώντας και σε προσωπικό τόνο ξεκαθάρισε: «αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα ανεχτούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής. Το ηθικό πλεονέκτημα το παλαιό πολιτικό σύστημα ούτε σε 40 χρόνια δεν θα μπορέσει να το αποκτήσει»

«Το ίδιο λέγατε για τα μνημόνια», απάντησε ο Κ. Θεοδωράκης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «έχετε πάρει ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, ανθρώπους που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα».

«Καλό θα είναι να λέτε ονόματα», επεσήμανε και η προεδρεύουσα και συνέστησε: «ανακαλέστε αυτό που είπατε ή πείτε ένα όνομα που κατά την γνώμη σας έχει αυτά τα προβλήματα». Στη συνέχεια διέκοψε για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.«Εφόσον δεν μπορείτε να πείτε κάτι συγκεκριμένο θα ζητήσω να διαγραφούν, επειδή είναι προσβλητικό», του είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo