ΥΠΕΝ: Πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές στα ενεργειακά

Με τους εκπροσώπους των θεσμών να αναχωρούν από την Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης παραμένουν στο κομμάτι της ενέργειας ανοιχτά δύο μέτωπα.

Τo θέμα της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθούν και τον ρόλο της ΔΕΠΑ στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας. Ωστόσο παραμένουν εκκρεμότητες, οι οποίες εκτιμά ότι θα έχουν επιλυθεί πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Το πρώτο θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά στη ΔΕΠΑ και στον ρόλο που θα έχει στην αγορά φυσικού αερίου ενόψει της απελευθέρωσης από την αρχή του νέου έτους και το δεύτερο θέμα αφορά στην υπόθεση  των λιγνιτών της ΔΕΗ για την οριστικοποίηση των πακέτων των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση. Υπάρχει συμφωνία για τη μονάδα Μελίτη στη Φλώρινα αλλά διαφωνία για τη μονάδα της Μεγαλόπολης όπου η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να μπει στο «καλάθι» των μονάδων που θα πουληθούν.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των λιγνιτών οι διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας με την DGCom.

 

Σχετικά Νέα