Υπέρ του “μεγάλου συνασπισμού” τα δύο τρίτα των Γερμανών

Τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς υπό την Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την Kantar Emnid για λογαριασμό του ομίλου τοπικών εφημερίδων Funke, καταδεικνύει ότι το 66% εκ των υποστηρικτών του SPD προτιμά τον “μεγάλο συνασπισμό” και μόλις το 30% τάσσεται υπέρ της προκήρυξης νέων, πρόωρων εκλογών. Το 78% των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Σε μια διαδικασία που θα γίνει μέσω επιστολικής ψήφου και θα αρχίσει την 20ή Φεβρουαρίου, τα 464.000 μέλη του SPD θα κληθούν να εγκρίνουν -ή να απορρίψουν- το τετραετές κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί την 4η Μαρτίου. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, το πιθανότερο είναι ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση το 49% των Γερμανών θέλει η Μέρκελ να ολοκληρώσει άλλη μια τετραετία στην καγκελαρία, αλλά το 44% θα προτιμούσε να παραδώσει την εξουσία στον ή στη διάδοχό της νωρίτερα.

Στις τάξεις των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης, το ποσοστό αυτών που θέλουν να ολοκληρώσει τη θητεία της ξεπερνά τα τρία τέταρτα του δείγματος. Στις τάξεις όσων δήλωσαν υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το 86% θέλει η Μέρκελ να αποχωρήσει πρόωρα το συντομότερο.

Πολλοί στο SPD αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσφορία τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό τη Μέρκελ και τάσσονται υπέρ της παραμονής του κόμματος στην αντιπολίτευση, αφού κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τη χειρότερή του επίδοση αφότου η Γερμανία έγινε ομοσπονδιακή δημοκρατία το 1949.

Αλλά και η Άγγελα Μέρκελ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κλίμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των συντηρητικών, καθώς πολλοί εξ αυτών θεωρούν τις παραχωρήσεις της στο SPD υπερβολικές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα