Υεμένη: Βομβαρδίστηκε εργοστάσιο φαρµακοβιοµηχανίας

Ένα πολεμικό αεροσκάφος του συνασπισμού κυρίως αραβικών κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις μιας φαρµακοβιοµηχανίας στα νότια της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, ανέφερε το Σάββατο μια πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.1032900084

“Ένα αεροσκάφος του σαουδαραβικού συνασπισμού ισοπέδωσε ένα εργοστάσιο φαρµακοβιοµηχανίας κοντά στην Νταμπρ Καϊρα (περίπου 16χλμ νότια της Σαναά)”, τόνισε η πηγή.

Το αεροπορικό πλήγμα δεν προκάλεσε τραυματισμό των εργαζομένων του εργοστασίου, καθώς πραγματοποιήθηκε σε ώρα που το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε, σύμφωνα με την πηγή.

Την περασμένη Κυριακή τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από πύραυλο που έπληξε το ιατρικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) του Ράζεχ στην επαρχία Σάαντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Τη Δευτέρα, αεροσκάφη του συνασπισμού βομβάρδισαν και κατέστρεψαν μια νοσοκομειακή κλινική στην επαρχία Σουάντι, στην επαρχία Μπάιντα της κεντρικής Υεμένης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τις σιίτες αντάρτες Χούτι, που πιστεύεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης της Υεμένης, με έδρα το Άντεν, ανέφερε πως το πλήγμα επέφερε μόνο κάποιες ζημιές στην κλινική και υποστήριξε πως αρκετοί αντάρτες Χούτι, που χρησιμοποιούσαν την κλινική ως βάση, σκοτώθηκαν.

Παράλληλα, τοπικός αξιωματούχος τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πως επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των Ηνωμένων Πολιτειών σκότωσε τρεις φερόμενους ως μαχητές της Αλ Κάιντα στην Υεμένη (AQAP).

Η φερόμενη ως επίθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, είχε στόχο ένα αυτοκίνητο που πορευόταν στην περιοχή Ρουκότ στην ανατολική επαρχία Σαμπουά, μια απομακρυσμένη περιοχή στην έρημο, όπου οι μαχητές της AQAP θεωρείται ότι πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού κυρίως μοναρχιών του Κόλπου η οποία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη υπέρ της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αφότου ο συνασπισμός επενέβη στον πόλεμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι, ενώ έχει εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα