Υγεία-θεσμοί:Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81Συζητήθηκε η σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων, έλαβαν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε συνάντηση που είχαν, αργά χθες τη νύχτα, με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της ενσωμάτωσης πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου τομέα να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες και τη συμπληρωματική συνδρομή των ιδιωτών παρόχων και την κεντρικοποίηση των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, συζητήθηκε η σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μηχανισμού HTA (Health Technology Assessment), κριτηρίων εισόδου στη θετική λίστα των καινοτόμων φαρμάκων, διαπραγμάτευσης τιμών και αυξημένης διείσδυσης των γενόσημων.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στις βασικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών.

Επιβεβαιώθηκαν, τέλος, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση αυτών των μέτρων και στις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές διατυπώσεις του κειμένου συμφωνίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ή αύξηση- σε σχέση με την αρχική μνημονιακή πρόβλεψη- του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 και του ορίου claw back για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σχετικά Νέα