Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Απρ 6th, 2016

Τ.Χριστοδουλοπούλου:«Θέλουμε μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη έναντι των επιχειρηματικών συμφερόντων»

lkjlkH Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, νυν πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συζητά για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αγγελο Καλοδούκα και το left.gr .

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Στην αρχή της συνέντευξης η Τασία Χριστοδουλοπούλου κάνει ένα σχόλιο για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας (της σκληρής αντιπολίτευσης και των «εκλογών εδώ και τώρα»).  Για την κυρία Χριστοδουλοπούλου, η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η διενέργεια εκλογών άμεσα, αλλά να φθείρει την κυβέρνηση με βασικό μοχλό τη λογική «όλοι ίδιοι είμαστε».

Και επιπλέον:

«Να κρατήσει σε προσδοκία ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού στους οποίους καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι “σύντομα επιστρέφουμε”. Αυτό ειδικά το θέλει στο χώρο της δικαιοσύνης».

Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατσάνη η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέρει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά εισαγγελέας (η Τσατσάνη) κάνει μήνυση σε υπουργό. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου μας λέει ότι στο παρελθόν έχουν γίνει εξαιρετικά χοντροκομμένες παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Για την Τασία Χριστοδουλοπούλου η ουσία της υπόθεσης είναι η ακόλουθη:

«Η υπόθεση Βγενόπουλου ξεκίνησε από αυτοκαταγγελία. Επέλεξε να αυτοκαταγγελθεί στην ελληνική δικαιοσύνη ώστε να θεωρείται η Ελλάδα ως αρμόδια να δικάσει την υπόθεσή του και όχι η Κύπρος. Είτε έμπαινε η υπόθεση στο αρχείο, είτε έβγαινε ένα βούλευμα που τον απάλλασσε, το αποτέλεσμα θα ήταν να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσής του στην Κύπρο. Η κυρία Τσατσάνη κάποια στιγμή ανέλαβε αυτή την υπόθεση και ενώ την ανέλαβε μεταγενέστερα από άλλους, αντί να στείλει το υλικό σε άλλους που είχαν προηγηθεί στην έρευνα, ζήτησε η ίδια τους φακέλους και τους ενσωμάτωσε στη δική της έρευνα».

Όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστηρίζει:

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη έναντι των πάντων. Και κυρίως έναντι επιχειρηματικών συμφερόντων, οικονομικών ελίτ και προσωπικών συμφερόντων. Άρα, πάνω και από την ανεξαρτησία από το κράτος, αυτό που ενδιαφέρει είναι ο δικαστής να είναι ανεξάρτητος από κάθε συμφέρον. Και να μην ασκεί κατάχρηση εξουσίας».

Για την Τασία Χριστοδουλοπούλου, είναι καθήκον της βουλής να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και να ριχθεί φως στο τι ακριβώς έγινε με τις ενέργειες της κυρίας Τσατσάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου έχει πειθαρχικές εξουσίες και έχει κάθε δικαίωμα να εγκαλεί την κυρία Τσατσάνη.

Η πολιτική άποψη της κυρίας Χριστοδουλοπούλου για την ουσία της υπόθεσης είναι:

«Υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικών ή επιχειρηματικών ή οικονομικών ελίτ που συνδέονται με την αντιπολίτευση. Αυτό έχει προκαλέσει έλλειψη ψυχραιμίας».

Στην γενική παρατήρησή μας, ότι μέχρι τώρα οι ελεγκτικές επιτροπές της βουλής έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές (όπως στην περίπτωση Siemens, λίστας Λαγκάρντ κ.α.) η Τασία Χριστοδουλοπούλου λέει:

«Το πολιτικό σύστημα όπως είναι οργανωμένο δεν είναι για να κάνει τομές και υπερβάσεις. Όλα είναι εντός ορίων. Ακόμα και ο έλεγχος που ασκούμε στις ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και ο έλεγχος που ασκούμε στα ΜΜΕ. Το πλαίσιο είναι εντός ενός συστήματος που είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να είναι όλα ελεγχόμενα, επειδή υπήρχε μια ζωή δικομματισμός στην Ελλάδα».

Όσον αφορά την πολιτική που εφάρμοσε για το μεταναστευτικό, η Τασία Χριστοδουλοπούλου δηλώνει υπερήφανη, παρά και ενάντια στον πόλεμο που της γίνεται από ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Όπως μας λέει, εφάρμοσε τη νομιμότητα στα κέντρα κράτησης που υπήρχαν τότε, σεβάστηκε τη συνθήκη της Γενεύης, έφτιαξε την «υποδειγματική δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα» και ένα «υποδειγματικό χώρο για ανήλικους στα Πετράλωνα», έκανε αγώνα για το νόμο για την ιθαγένεια. Επίσης η κυρία Χριστοδουλοπούλου προαναγγέλλει μήνυση στον «υπόκοσμο της δημοσιογραφίας» που συκοφαντικά την εμφανίζει ως ιδιοκτήτρια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικός Οργανισμός) «για ίδιο όφελος».

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκφράζει την αντίθεσή της και θεωρεί ότι οι λόγοι της παρουσίας του είναι γεωπολιτικοί και έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας:

«Διαφωνώ γιατί διευκολύναμε την Ε.Ε. να κλείσει τα σύνορα. Οι ηγετικές της δυνάμεις έχουν την ευχέρεια να δηλώνουν ότι είναι υπέρ των ανοικτών συνόρων και να βάζουν κάποιους άλλους να τα κλείνουν. Να δηλώνουν ότι είναι υπέρ της συνθήκης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ βάζουν κάποιους άλλους να τα καταπατήσουν».

Και όλα αυτά, ενώ η Ε.Ε. έχει μερίδιο ευθύνης για τους πολέμους της περιοχής.

Κατά την Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας υπάρχουν περιθώρια ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του θέματος των προσφύγων:

«Αν όλοι υποβάλλουν αιτήματα ασύλου, πρέπει αυτά τα αιτήματα να εξεταστούν. Για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου με τις υποδομές που έχουμε σήμερα, χρειάζεται απεριόριστος χρόνος. Η διαδικασία είναι πολύ σοβαρή, πολύ εξατομικοποιημένη για να μπορέσει να γίνει εξπρές».

Ταυτόχρονα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου θέτει το ερώτημα αν η Τουρκία είναι, ή δεν είναι, ασφαλής χώρα:

«Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967. Εφαρμόζει τη Συνθήκη της Γενεύης μόνο για ευρωπαίους, για όλους τους άλλους δεν την εφαρμόζει. Και δεν θέλει κανείς να την εφαρμόσει. Η Ευρώπη δεν θέλει να εφαρμόσει η Τουρκία τη Συνθήκη της Γενεύης, γιατί αν την εφαρμόσει θα πάνε τρία εκατομμύρια που είναι στον καταυλισμό και θα ζητήσουν άσυλο. Και όταν παίρνεις άσυλο παίρνεις και ταξιδιωτικό έγγραφο με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις στην Ευρώπη. Άρα, είναι μια συμφωνία τόσο σικέ, που λέει ότι η Τουρκία θα δίνει άσυλο μόνο σε όσους επιστρέφονται από την Ελλάδα, όχι σε όλους τους Σύρους, όχι σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου».

Όσον αφορά τις διαρροές των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου από το wikileaks η Τασία Χριστοδουλοπούλου μας λέει ότι η αντιπολίτευση το μόνο που βρήκε να αναρωτηθεί είναι «ποιος διέρρευσε τις συνομιλίες» και ότι «όλα είναι γνωστά»:

«Τι ήταν γνωστό; Ότι το νομισματικό ταμείο δημιουργεί πιστωτικό γεγονός, οικονομική ασφυξία, για να σύρει τις χώρες σε επαίσχυντες συμφωνίες; Τόσο ξεδιάντροπα να τα οργανώνουν δυο στελέχη του ΔΝΤ, όταν οι άλλοι θα ασχολούνται με το Brexit; Αν αυτό θεωρείτε ότι είναι “γνωστές οι θέσεις του Ταμείου”, τότε φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική αναλγησία».

Η συνέντευξη με την Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει διάρκεια μισή ώρα και αξίζει της προσοχής σας.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo