Τ. Ερντογάν: Η ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών δεν με καθιστά δικτάτορα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του επέμεινε ότι ενίχυση των προεδρικών εξουσιών δεν τον κάνει δικτάτορα και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ειδικότερα, σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων – που υποστηρίχθηκε από μια ισχνή πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Τουρκίας στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής – δεν έγινε για τον ίδιο.

«Είμαι ένας θνητός πραγματικά, θα μπορούσα να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε ο Erdogan, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η επιθυμία του είναι να προσδώσει υπερεξουσίες στον εαυτό του. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι το νέο Σύνταγμα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας.

Οι μεταρρυθμίσεις «δεν είναι βήμα προς τη δικτατορία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Όπου υπάρχουν δικτατορίες, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε μια κάλπη … η δημοκρατία παίρνει δύναμη από το λαό. Είναι αυτό που λέμε εθνική βούληση», συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου το ΝΑΙ κέρδισε με οριακή διαφορά, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα: «Δεν έχει σημασία αν κερδίσεις 1-0 ή 5-0, ο σκοπός είναι να κερδίσεις το παιχνίδι».

Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης ο τούρκος Πρόεδρος έκανε επίθεση και πάλι στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της… η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της… πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», είπε.

«Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Σχετικά Νέα