Τσεχία: Ο απερχόμενος Ζέμαν προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 53,83% μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το 75,46% των εκλογικών περιφερειών. Ο αντίπαλός του, ο Γίρι Ντράχος, ακολουθεί με 46,16% των ψήφων

Οι δύο υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Κατά τον πρώτο γύρο, πριν από δύο εβδομάδες, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 61,9%. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Τσεχίας, σχεδόν μισοί από τους ψηφοφόρους ψήφισαν την Παρασκευή.

«Ο καθένας είναι ο δημιουργός της ευτυχίας του και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι μια ευτυχία», δήλωσε ο 73χρονος Μίλος Ζέμαν. Από την πλευρά του ο 68χρονος Γίρι Ντράχος, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας των Επιστημών, κάλεσε όλους όσοι «σκέφτονται το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους» να προσέλθουν στις κάλπες.

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται στη σκιά των πολιτικών αναταράξεων στην κυβέρνηση μειψηφίας του λαϊκιστή πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος κατηγορείται για απάτη σε σχέση με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και αναγκάστηκε σε παραίτηση δύο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Επιπλέον, οι εκλογές έφεραν στο φως ρήγματα στην κοινωνία της Τσεχίας, κυρίως γύρω από τα ζητήματα της μετανάστευσης και του προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σε μια χώρα που είναι σε μεγάλο βαθμό κατά της άφιξης μεταναστών στη χώρα, ο κ. Ζέμαν δεν έχασε καμία ευκαιρία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να επιτεθεί στον αντίπαλό του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι προεκλογικές του αφίσες έλεγαν: «Στοπ στους μετανάστες και στον Ντράχος. Αυτή η χώρα είναι δική μας. Ψηφίστε Ζέμαν».

Οι σχέσεις της χώρας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 με τη Ρωσία απασχόλησαν μεγάλο μέρος της τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ και την οποία παρακολούθησαν 2,6 εκατ. τηλεθεατές, δηλαδή ένας στους τέσσερις Τσέχους.

«Η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο ασφαλείας για την Δημοκρατία της Τσεχίας», υποστήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος Ζέμαν. «Φυσικά και αποτελεί», του απάντησε ο Γίρι Ντράχος, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός εχθρός κι εμείς είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα