Τσακαλώτος:Κεφαλαιώδης για εμάς η προστασία των φτωχών και των ανέργων

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011.   ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

«Εάν η συμφωνία είναι καλή ή όχι θα το πει ο χρόνος. Μόνο όταν την εφαρμόσουμε θα το ξέρουμε» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε για το ότι είναι καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαν προτείνει νωρίτερα οι δανειστές.

Στην ερώτηση «αλλά η συμφωνία που η Αθήνα κατέληξε να υπογράψει με την Τρόικα είναι χειρότερη από αυτήν την οποία εσείς είχατε απορρίψει αρχικά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέρριψε στο δημοψήφισμα το οποίο προκηρύξατε, έτσι δεν είναι;» απάντησε χαρακτηριστικά «Όχι, κάνετε λάθος: η συμφωνία την οποία υπογράψαμε είναι καλύτερη από αυτή που μας πρόσφεραν αρχικά. Η συμφωνία την οποία μας έθεσαν στο τραπέζι αρχικά ήταν μόνο για πέντε μήνες, συμπεριλάμβανε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να  επαναδιαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, συνεπώς δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο να πω ότι εκείνη ήταν καλύτερη συμφωνία από αυτή την οποία υπογράψαμε. Συμπεριλάμβανε πάνω κάτω το ίδιο πακέτο μέτρων αλλά θα είχε διαρκέσει μόνο πέντε μήνες. Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά και αυτή είναι μεγάλη διαφορά».

Στο ερώτημα αν μετάνιωσε η κυβέρνηση για το δημοψήφισμα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «όχι, γιατί μας επέτρεψε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι μαρξιστής αν και η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τις οποίες δε συμφωνούμε.

Πρόσθεσε δε, πως ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά έχει κόκκινες γραμμές, αλλά δεν επιτρέπεται να τις αποκαλύψει.

«Το μοναδικό που μπορώ σας πω είναι πως ναι,  έχουμε κόκκινες γραμμές και ότι η  προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για εμάς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τη στήριξη και άλλων αριστερών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να θέσουμε σε εφαρμογή μία άλλη ατζέντα σχετικά με τις συντάξεις, την ανεργία και το Κράτος Πρόνοιας. Για  τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα γ να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα» τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά Νέα