Τσακαλώτος:«Στις αγορές το δεύτερο μισό του 2016»

Óõíåäñßáóç ôïõ Êõâåñíçôéêïý Óõìâïõëßïõ ÏéêïíïìéêÞò ÐïëéôéêÞò, õðü ôïí ðñùèõðïõñãü ÁëÝîç Ôóßðñá ôçí ÄåõôÝñá 10 Áõãïéýóôïõ 2015. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Μιλώντας στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016.Η χώρα δεν έχει εκδώσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

Όσον αφορά το χρέος,ο κ.Τσκαλώτος στο περιθώριο της ομιλίας του στο LSE,ανέφερε ότι «δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα».

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους για να επιστρέψουν οι επενδυτές. «Είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

«Όταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον οδικό χάρτη για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο μισό του 2016.

Όπως είπε στο Reuters την Τρίτη συναντήθηκε με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές. «Ήταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά». «Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει» κατέληξε.

 

Σχετικά Νέα