Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 30th, 2015

Τσίπρας:Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από Αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από Αριστερούς βουλευτές

Ομιλία με πολλούς αποδέκτες από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρότεινε συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

«Είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε τις τελευταίες μέρες. Τυπικά είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε μόνοι μας, αν θα αποδεχόμασταν τις προτάσεις των δανειστών, η θα επιλέγαμε την καταστροφή μας. Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις δύσκολες αποφάσεις τις θέτουμε σήμερα μπροστά», σχολίασε αρχικά στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ήρθε η ώρα που έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα, χωρίς περιστροφές, και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Ήρθε η ώρα που έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα. Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός συμβιβασμού και την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπήρχε και 3η επιλογή, η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Ήρθε η ώρα να πούμε καθαρά τη γνώμη μας. Η έξοδος από το ευρώ, χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται, απλά εθελοτυφλεί η κρύβει την αλήθεια».

«Αν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει, μια άλλη κυβέρνηση, μια καλύτερη συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί ανοικτά και να εξηγήσει με ποιους όρους και γιατί δεν επιτεύχθηκε. Αν επίσης κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, επίσης μπορεί να το πει ανοικτά, κι από αυτό εδώ το βήμα αν το πιστεύει. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του εγκατέλειψε μια καλύτερη εναλλακτική για τον λαό να διατυπώσει και να τεκμηριώσει αυτή την άποψη», τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, επίσης αυτή η άποψη πρέπει ανοικτά να διατυπωθεί. Ανοιχτά να διατυπωθεί και συλλογικά να πάρουμε αποφάσεις πάνω σε αυτό. Και βεβαίως αν υπάρχει άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα τρία μνημόνια και αυτό πρέπει να εξηγηθεί, με επιχειρήματα».

Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη

«Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη», πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα στην κεντρική επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού.

Αν ο στόχος δεν είναι κοινός, τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης

«Αν ο στόχος δεν είναι κοινός, τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης», είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο στόχος δεν είναι κοινός, τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης. Ο στόχος μας όμως είναι κοινός», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε ενότητα: «Να είμαστε ενωμένοι πραγματικά. Με μία φωνή στο κοινοβούλιο που το κόμμα μας κυβερνά. Πολλές φορές, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η πρώτη κυβέρνησης της αριστεράς, είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή θεώρησαν ότι δεν είναι πια τόσο αριστερή», είπε ακόμα.

Δεν χρειάζονται χειροκροτήματα

«Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από Αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από Αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι Αριστερή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπραςπρος το τέλος της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας το χειροκρότημα των μελών της ΚΕ.

«Δεν χρειάζονται χειροκροτήματα συντρόφισσες και σύντροφοι» είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo