Τσίπρας:Ανάγκη αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης

aleksis-tsipras-ethniko-kentro-dimosias-dioikisis

Ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βουμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες». Αναφέρθηκε σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο Αλ. Τσίπρας ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και όχι αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ανέφερε, γίνεται συζήτηση για αποπολιτικοποίηση, όμως αυτή είναι μια λαθος λέξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, να σταματήσει ένα καθεστώς των ημετέρων και της διαπλοκής, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προαγωγής της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών.

Ο πρωθυπουργός  καταφέρθηκε και κατά του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής αλλά πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα