Τραμπ: Εοιμάζει διάταγμα απόσυρσης από τη συμφωνία NAFTA

Η κυβέρνηση Trump εξετάζει διάταγμα που θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική – την περίφημη NAFTA – σύμφωνα με πληροφορίες του ενημερωτικού ιστότοπου Politico, που επικαλείται ως πηγές δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Προσχέδιο της εντολής έχει συνταχθεί από τον Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, σε συνεργασία με τον προεδρικό σύμβουλο Στίβεν Μπάνον, τον πλέον ένθερμο οικονομικό εθνικιστή της κυβέρνησης Trump.

Το διάταγμα φαίνεται πως αποσκοπεί στην άσκηση διαπραγματευτικής πίεσης στις άλλες δύο χώρες που ανήκουν στη NAFTA, τον Καναδά και το Μεξικό, ώστε να δεχτούν αναθεώρηση της συμφωνίας προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η NAFTA υπογράφηκε το 1994, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και επιτρέπει ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα στις τρεις βορειοαμερικανικές χώρες.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο κ. Trump είχε υποσχεθεί αναμόρφωση της NAFTA, στην οποία απέδωσε τα εμπορικά ελλείμματα που έχουν οι ΗΠΑ έναντι του Μεξικού αλλά και την απώλεια βιομηχανικών θέσεων εργασίας.

Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Trump έχει επιστρέψει στην επιθετική ρητορική του, λέγοντας χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα πως είτε θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη NAFTA είτε η συμφωνία θα καταργηθεί εξολοκλήρου.

Η σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τον Πόλη του Μεξικού έχει επιδεινωθεί από την αρχή της θητείας Trump, λόγω των αμερικανικών σχεδίων για κατασκευή αντιμεταναστευτικού τείχους κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές μίας ευρύτατα χρησιμοποιημένης κατηγορίας καναδικής

Σχετικά Νέα