Τραμπ για πρόστιμο σε Google: Η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ

Βολές κατά της Ε.Ε., αυτή τη φορά με αφορμή το πρόστιμο «μαμούθ» της Κομισιόν στη Google,εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ.

«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στη Google πρόστιμο – ρεκόρ, ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5,06 δισ. δολ.) για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.

Κατά την Κομισιόν, από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Κομισιόν κάλεσε επιπλέον τη Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Της απόφασης προηγήθηκε τριετής έρευνα της αρμόδιας αρχής της Ε.Ε.

Σε μια πρώτη της αντίδραση, η Google προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.

Αντίμετρα στα σχέδια Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα ετοιμάζει η Ε.Ε.

Η ανάρτηση του κ. Τραμπ ακολουθεί τις δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία το μεσημέρι της Πέμπτης ανέφερε πως η Ε.Ε. σχεδιάζει «μέτρα εξισορρόπησης» τα οποία τεθούν σε ισχύ εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την κ. Μάλστρομ, η Κομισιόν ετοιμάζει νέα λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ως αντίμετρα, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γιούνκερ -τον οποίο θα συνοδεύει η κ. Μάλστρομ- αναμένεται σύμφωνα με το Bloomberg να παρουσιάσει δύο κύριες διαπραγματευτικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις:

  • Μία πολυεπίπεδη συμφωνία που να περιλαμβάνει μειώσεις δασμών και εισφορών σε ό,τι αφορά τα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων
  • Την πιθανότητα μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται πάντως αισιόδοξη πως Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου να τονίζει πως την Τετάρτη (25 Ιουλίου) ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα φέρει μια πολύ σημαντική εμπορική προσφορά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει από τις αρχές του Ιουνίου δασμούς 25% επί του ευρωπαϊκού χάλυβα και 10% επί των προϊόντων αλουμινίου, με την Ε.Ε. να απαντά με αντίμετρα επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν.

Σχετικά Νέα