Το 52% των Σκωτσέζων θέλουν ανεξαρτησία μετά από το Brexit

ImageHandler (1)Υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσεται η πλειονότητα των Σκωτσέζων, μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στο οποίο υπερίσχυσε το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 620 ατόμων.

Το 2014, στο σχετικό δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως, μετά από την επικράτηση του Brexit, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, καθώς οι Σκωτσέζοι- που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής- δεν θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Πέμπτη, στο δημοψήφισμα για το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

 

Σχετικά Νέα