Το 41% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας σύμφωνα με δημοσκόπηση

b65cb246c27517beaba726207c599e7c_XL

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται στην El Pais,οι περισσότεροι Καταλανοί απορρίπτουν το σχέδιο των κυβερνώντων αυτονομιστικών κομμάτων της περιοχής για έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Συγκεκριμένα,η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής μειώθηκε στο 41% από 45% που ήταν πριν από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.Η δημοσκόπηση καταγράφει μείωση του ποσοστού αποδοχής του σημερινού επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, ο οποίος επιχείρησε αλλά απέτυχε να πραγματοποιήσει επίσημο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν επιθυμούν πλέον ο κ. Μας να παραμείνει πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας της Καταλονίας.

Οι αυτονομιστές στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας παρουσίασαν στο τοπικό κοινοβούλιο την Τρίτη τον οδικό χάρτη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τον οποίο ωστόσο μένει να εγκρίνει το Σώμα.Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι αυτονομιστές θα είναι άκυρο, επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση κάποιας περιοχής.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, αλλά δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους.Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας σχετικά με το ποιός θα ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης. Αν δεν καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Παράλληλα,οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους περισσότερους Καταλανούς να επιθυμούν την παραμονή τους εντός της Ισπανίας, με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση μεγαλύτερης φορολογικής αυτονομίας και τη δια νόμου προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Ο Ραχόι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις προγραμματισμένες για τις 20 Δεκεμβρίου βουλευτικές εκλογές, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες και εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων Podemos και Ciudadanos, για να συμφωνήσουν στο ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας ως πολιτική πλατφόρμα στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Και τα τέσσερα κόμματα επιθυμούν την παραμονή της Καταλονίας εντός της Ισπανίας, παρότι οι αριστεροί Podemos έχουν δηλώσει υπέρ ενός δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο ερώτημα.Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 900 πολιτών την 28η Οκτωβρίου.

 

Σχετικά Νέα