Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούν 7th, 2016

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τον μισό πλούτο του πλανήτη

imageΤο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει σχεδόν τον μισό πλούτο του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group.
Συνολικά, 18,5 εκατομμύρια νοικοκυριά μοιράζονται το 47% του παγκόσμιου πλούτου. Το ύψος της περιουσίας όλων μαζί ανέρχεται στα 78,8 τρισ, δολάρια.
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τους περισσότερους εκατομμυριούχους (8 εκ.) και ακολουθεί η Κίνα με 2 εκ. Ωστόσο το Λιχτενστάιν και η Ελβετία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων. Στη Γαλλία οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 445.000.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου πάντως παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική: το 63% ατομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 60,4 τρισ. δολαρίων ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό —το υψηλότερο του πλανήτη— εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη BCG.
Το 2015 δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, επισημαίνει η έκθεση. Ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 5,2%, από 7% το 2014, κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων.
Ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σε «εξωχώρια» κέντρα, δηλαδή σε χώρες που προσφέρουν χαμηλή φορολόγηση σε επενδυτές από τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας περίπου τα 10 τρισ. δολάρια. Η Ελβετία παραμένει ο «εξωχώριος» προορισμός που προτιμούν οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών, μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Βρετανία.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo