Το σενάριο για το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας πριν από την 1η Μαρτίου, οπότε και λήγει ουσιαστικά ο νόμος Κατσέλη.

Αυτή την στιγμή, και με καταλυτικό παράγοντα την ντε φάκτο προεκλογική συγκυρία, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καθαρές: Η μεν κυβέρνηση θέλει, από την 1η Μαρτίου που εκπνέει ο νόμος Κατσέλη, να καλύψει με την νέα «ομπρέλα» προστασίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών. Οι δε τράπεζες, στο ιδανικό σενάριο, θα ήθελαν να τιτλοποιήσουν και να πουλήσουν σε funds όσο το δυνατό περισσότερα κόκκινα δάνεια προκειμένου αφενός να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους θέση και, αφετέρου, να επιστρέψουν σε πραγματική τραπεζική λειτουργία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό είναι το σενάριο το νέο πλαίσιο που θα προβλέπει:
  1.  Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
  2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
  3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.
  4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
  5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
  6. Μείωση επιτοκίου.
  7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

Τα «αγκάθια» για την πρώτη κατοικία
Κυβέρνηση: Είσοδος με απλές διαδικασίες
Τράπεζες: Επιλογή των δανειοληπτών, αυτόματη έξοδος για όποιον χάσει μια δόση
Η κυβέρνηση προτείνει 150.000 ευρώ 
Οι τράπεζες ζητούν 75.000 ευρώ
Οι θεσμοί ζητούν 100.000 ευρώ
Συμβιβασμός στις 120.000 ευρώ με 130.000 ευρώ 

Σχετικά Νέα