Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον Ν. Βούτση για προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να εγκαινιάσει στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής μια νέα ενότητα ως «το θέμα της Ημέρας» με το ερώτημα «Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή».

Σε σχετική ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει στον κ. Βούτση ότι ο «θεσμός του Κοινοβουλίου δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέρος της Κυβερνητικής προπαγάνδας», ενώ κάνει λόγο για τέτοια παιχνίδια, που αναιρούν ακόμη και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φυσικά και δεν πρόκειται να συναινέσει και να συμμετάσχει σε τέτοια παιχνίδια, που αναιρούν ακόμη και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ούτε και θα δεχτούμε τον ρόλο του διαγωνιζόμενου σε θέματα εκθέσεων που επιλέγει ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από χθες τα κόμματος της αντιπολίτευσης στηλίτευαν την πρωτοβουλία αυτή του Νίκου Βούτση ενόψει του σημερινού Eurogroup. Ειδικότερα, σχολίαζαν ότι το προεδρείο της Βουλής αναλαμβάνει ρόλο που απέχει από τις θεσμικές του αρμοδιότητες προκειμένου – όπως υποστηρίζουν – να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μάξιμου για αναζήτησή «συνενόχων» για το διαφαινόμενο διαπραγματευτικό φιάσκο για το χρέος και για προετοιμασία ενδεχόμενης πρότασης για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή, στις 18 Μαΐου και στις 9 Ιουνίου 2017, όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και την υπερψήφιση των αντίμετρων της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Eurogroup (άτυπη συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης) με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά -όπως εξήγησε στο χθεσινό (13-6-2017) υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- επιδιώκει λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους. Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση τριών παραμέτρων: Πρώτον, των αναγκαίων μέτρων για το χρέος, δηλαδή (α) περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, (β) επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, (γ) επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, των ρυθμών ανάπτυξης. Τρίτον, των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως, τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα