Το Παρίσι συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δουλεμπόριο μεταναστών στη Λιβύη

Την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στη Λιβύη ζήτησε η Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα επιδιώξει να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα αυτή αν οι λιβυκές αρχές δεν αναλάβουν δράση για να σταματήσει η κακομεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι θέλει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το δουλεμπόριο μεταναστών στη Λιβύη. “Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχουμε τη δυνατότητα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύσκεψη και το κάνουμε”.

“Οι λιβυκές αρχές, που ενημερώθηκαν πολλές φορές, ακόμη και από εμένα επειδή βρέθηκα εκεί τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν έρευνα για τα γεγονότα”, είπε ο Γάλλος υπουργός. “Θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα (η έρευνα) και αν το δικαστικό σύστημα της Λιβύης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη διαδικασία αυτή, τότε να επιβάλουμε διεθνείς κυρώσεις” πρόσθεσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Μακρόν: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε “έγκλημα κατά την ανθρωπότητας” το δουλεμπόριο Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε πολύ πιο μακριά για να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα” των διακινητών, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γουινέας Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης αυτήν την περίοδο.

“Αυτό που συνέβη (στη Λιβύη) είναι σκανδαλώδες (…) είναι απαράδεκτο” είπε από την πλευρά του ο Κοντέ.

Για τον Μακρόν, τα όσα αποκάλυψε το CNN στο ρεπορτάζ του ισοδυναμούν με “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Από τη διακίνηση και το δουλεμπόριο μεταναστών χρηματοδοτούνται “τρομοκρατικά δίκτυα”, κατήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. Τα κέρδη φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση και πλήττονται περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ότι η Γαλλία θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα αυτό. “Θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα στον αγώνα κατά των διακινητών που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα και να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της περιοχής για να εξαρθρώσουμε τα δίκτυά τους”, πρόσθεσε, ζητώντας επίσης να επιβληθούν κυρώσεις που να πλήττουν τους διακινητές.

Την περασμμένη εβδομάδα μεταδόθηκε ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN που αποκάλυπτε την ύπαρξη “αγοράς σκλάβων” κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά Νέα