Το οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασε λίγο μετά τις 15:00 στο λιμάνι της Κω

Το οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυναμικότητας 2.000 – 2.500 θέσεων, που θα φιλοξενήσει προσωρινά τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει το νησί, για περίπου 15 ημέρες, έφτασε λίγο μετά τις 15:00 έφτασε στο λιμάνι της Κω.

Το πλοίο πιθανότατα θα αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.

Ανησυχία από τους αστυνομικούς στα Δωδεκάνησα

Τους προβληματισμούς τους για τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην Κω, στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκφράζουν οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί της Δωδεκανήσου, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή εγκυμονεί κινδύνους.

Φωτογραφία: kosnews
Φωτογραφία: kosnews

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια των αστυνομικών υπαλλήλων βορείου και νοτίου Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και το σωματείο των Λιμενικών, αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την απόφαση μετακίνησης πλοίου στην Κω, και η παραμονή του εντός του λιμένα, για την φιλοξενία 2.500 μεταναστών από τον μεγάλο αριθμό που βρίσκονται σήμερα στο νησί. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Φωτογραφία: Kosnews
Φωτογραφία: Kosnews

»Θεωρούμε ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.α), όσο και των ένστολων (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

»Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται.
»Εμείς ζητάμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τη νήσο Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους».

Από τα μεγαλύτερα επιβατηγά της Μεσογείου

Το πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά της Μεσογείου. Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία GDYNIA της Πολωνίας, διαθέτει 4 κύριες μηχανές, 12 καταστρώματα και τα πιο σύγχρονα μέσα πλοήγησης και ασφάλειας, ενώ η πολυτέλεια και η εξυπηρέτηση που προσφέρει στα τεράστια σαλόνια του είναι μοναδική.

Το πλοίο πήρε το όνομα του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1864-1936), που ήταν ο μεγάλος πολιτικός ηγέτης του ελληνικού έθνους και ο δημιουργός της Μεγάλης Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, Αλκης Κωνσταντινίδης

Σχετικά Νέα