Το καρπούζι και τα οφέλη του

watermelon-wedges

Κι’ όμως το καρπούζι, το πιο απολαυστικό φρούτο του καλοκαιριού, που υπάρχει σε αναφορές από το 2.500 π.Χ, προσφέρει στον οργανισμό μας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα καροτίνης και λυκοπενίου. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις.

Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιάς και της πίεσης, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικά Νέα