Τούσκ:«Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για το Κυπριακό»

bd385c81653c92855b6dd107a62020c4_XL

Συνάντηση  μεταξύ του  πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Κύπριου Προέδρου Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο  ο κ. Τουσκ, διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πλήρη και απόλυτη στήριξη της στη διαδικασία επίλυσης, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε πρακτική στήριξη που τα δύο μέρη, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, θα βρουν χρήσιμη», σημείωσε ο κ. Τουσκ, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει «μια ιστορική ευκαιρία προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου και της Ευρώπης, που δεν θα πρέπει να χαθεί» συμπληρώνοντας ότι «Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για να εξαλείψουμε (στην Κύπρο) εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, από την μεριά του, αφού καλωσόρισε τον κ. Τουσκ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη αυτή «είναι σίγουρα καίρια».

«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στις προσπάθειες του προέδρου Τουσκ για επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί «ένα σύγχρονο μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τουσκ επισημάνθηκε «ο ζωτικής σημασίας ρόλος της Τουρκίας και η ευθύνη της στην επίτευξη λύσης».

Σχετικά Νέα