Τουρκικό εμπορικό πλοίο κατά ελληνικής κανονιοφόρου

Μια ακόμη σελίδα στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισε να γράφεται νωρίς σήμερα το πρωί ανοιχτά της Λέσβου, όταν τουρκικό πλοίο προκάλεσε πρόσκρουση με ελληνική κανονιοφόρο που περιπολούσε στην περιοχή.

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο “Αρματωλός” που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης. Μ΄ έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο μας στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» πλησίασε στις 4 περίπου τα ξημερώματα της Παρασκευής την κανονιοφόρο «Αρματωλός», που έκανε περιπολία στην περιοχή και έπεσε πάνω της. Από την επαφή των δύο πλοίων δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με το Επιτελείο, μετά το περιστατικό, το τουρκικό εμπορικό αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε προς τις πλησιέστερες τουρκικές ακτές.

Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για ατύχημα, ωστόσο, στο περιστατικό αποδίδεται σημασία. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο “Αρματωλός”, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».

Ανάλογο περιστατικό υπενθυμίζεται ότι έχει σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός μετά από επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

Χαρακτηριστικά του πλοίου Karmate

IMO: 8135461
MMSI: 271002030
Call Sign: TCBV7
Σημαία: Τουρκίας [TR]
AIS Vessel Type: Εμπορικό
Ολική χωρητικότητα : 1327
Χωρητικότητα εκτοπίσματος : 2180 t
Μήκος και πλάτος: 73m × 11m

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα