Τουρκία: Συνεχίζεται η δίκη του Τανέρ Κιλίκ και των 10 της Κωνσταντινούπολης

Ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Τανέρ Κιλίκ και των 10 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κατηγορίες περί ανάμειξής τους στο δίκτυο του Γκιουλέν, συνεχίζεται σήμερα η δίκη τους στην Κωνσταντινούπολη – Αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας παρίσταται στη δίκη

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή τους, και καθώς ακόμα αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες, ο επίτιμος Πρόεδρος του τουρκικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η πρώην Διευθύντρια του τμήματος, και ακόμα εννέα υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αθωωθούν, σύμφωνα με τη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς η δίκη τους συνεχίζεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Taner Kılıç, επίτιμος Πρόεδρος του τουρκικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και η İdil Eser, πρώην Διευθύντρια του τουρκικού Τμήματος της οργάνωσης, δικάζονται μαζί με εννέα ακόμα υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αβάσιμους ισχυρισμούς «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

«Χωρίς ίχνος αξιόπιστων αποδείξεων που να τεκμηριώνουν τις παράλογες κατηγορίες εναντίον τους, είναι επιτέλους η στιγμή να τελειώσει αυτό το δικαστικό φιάσκο και να αθωωθούν αυτές οι γυναίκες και άντρες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων μας», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτοί οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περάσει αθροιστικά πάνω από τρία χρόνια στη φυλακή. Τίποτα δεν μπορεί να τους δώσει πίσω αυτόν τον χρόνο, αλλά το δικαστήριο μπορεί επιτέλους να άρει την απειλή της καταδίκης που κρέμεται άσκοπα πάνω από τα κεφάλια τους».

Κατά τη διάρκεια των πέντε προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, έχει καταρρεύσει εξ’ ολοκλήρου κάθε πτυχή της υπόθεσης του εισαγγελέα ενάντια στους υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές φαίνονται πρόθυμες να τραβήξουν την υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Taner Kılıç πέρασε πάνω από 14 μήνες στη φυλακή πριν την αποφυλάκισή του με εγγύηση τον περασμένο Αύγουστο. Οι οκτώ από τους «10 της Κωνσταντινούπολης» πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες ο καθένας και η καθεμία πίσω από τα κάγκελα, πριν βγουν με εγγύηση τον Οκτώβριο του 2017.

«Ο Taner και οι 10 της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ισχυρά σύμβολα της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία σήμερα, υπό το καθεστώς αμείλικτης καταστολής», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo.

«Αντί να υποστηρίζονται και να επιδοκιμάζονται, οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων περνούν τις μέρες τους είτε μαραζώνοντας στη φυλακή είτε ζώντας υπό καθεστώς διαρκούς φόβου δίωξης και φυλάκισης. Οι 10 της Κωνσταντινούπολης και ο Taner πρέπει να αθωωθούν και όλοι/ες όσοι/ες βρίσκονται φυλακισμένοι/ες στην Τουρκία απλώς επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερωθούν».

Στη διεθνή Αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, που θα παρασταθεί στη δίκη στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχουν: ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος, ηGabriele Stein – Πρόεδρος του Γερμανικού Τμήματος, η Kate Allen – Διευθύντρια του Βρετανικού Τμήματος, ο John Peder Egenæs – Διευθυντής του Νορβηγικού Τμήματος, και ο Pierre Antoine Schorderet – Πρόεδρος του Σουηδικού Τμήματος.

Ποιοι είναι οι 10 της Κωνσταντινούπολης

Τον Ιούλιο του 2017, η İdil Eser, η Διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθη μαζί με εννέα ακόμα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Δύο από αυτούς βγήκαν αρχικά με εγγύηση και οι υπόλοιποι απελευθερώθηκαν υπό όρους στις 26 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για όλους τους εκκρεμούν κατηγορίες υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Παρά το γεγονός ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαπράξει κανένα απολύτως αδίκημα.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μόλις ένα μήνα μετά την άδικη σύλληψη του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç.

Ποιοι είναι οι 10 της Κωνσταντινούπολης;

 

Οι 10 άνθρωποι που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 2017 είναι:

  • İdil Eser, η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
  • İlknur Üstün, του Συνασπισμού Γυναικών
  • Günal Kurşun, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Nalan Erkem, της Συνέλευσης Πολιτών
  • Özlem Dalkıran, της Συνέλευσης Πολιτών
  • Veli Acu, μέλος της Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Şeyhmus Özbekli, Δικηγόρος
  • Nejat Taştan, Σύλλογος Παρακολούθησης της Ισότητας των Δικαιωμάτων
  • Ali Gharavi, Σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας και ευημερίας, συγγραφέας
  • Peter Steudtner,  Εκπαιδευτής κατά των βίαιων πρακτικών, Σύμβουλος ψηφιακής ασφάλειας και ευημερίας

Για ποιο λόγο βρέθηκαν στη φυλακή;

Αυτές οι έρευνες αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να φιμώσουν τις φωνές που ασκούν κριτική στην Τουρκία.

Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και μετά, υπάρχουν δικαστικές έρευνες εναντίον περίπου 150,000 ανθρώπων.

Τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από 180 μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν και ο εκτιμώμενος αριθμός δημοσιογράφων και εργαζομένων στον τομέα που έχουν χάσει τη δουλειά τους αγγίζει τις 2.500. Περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη τους.

Η δημόσια έκφραση αντίθετων απόψεων έχει γίνει πολύ επικίνδυνη στην Τουρκία και πλέον ακόμα και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν στόχο.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ρισκάρει τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν άλλους. Κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει κάτι κακό. Η Τουρκία φυλάκισε τους ανθρώπους αυτούς, ακριβώς όπως έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους και άλλους ακτιβιστές, τρέφοντας την προπαγάνδα ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι το επικίνδυνο που πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι γελοίο και εντελώς αναληθές.

Που κρατήθηκαν;

Επτά από τους 8 κρατούμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατήθηκαν στην φυλακή Silviri στην Κωνσταντινούπολη, την φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η Ilknur κρατήθηκε στην φυλακή Sincan στην Άγκυρα.

Δεν μπορούσαν να λάβουν γράμματα, τους επιτρεπόταν μόνο μια μονόωρη επίσκεψη την εβδομάδα από τους δικηγόρους τους και από τους κοντινότερους συγγενείς τους.

Η Idil δεν έχει συγγενείς εν ζωή, συνεπώς δεν είχε επισκέπτες εκτός του δικηγόρου της μέχρι τον Σεπτέμβρη, όταν η αίτηση των φίλων της για επίσκεψη επιτέλους εγκρίθηκε.

Τους είχε επιτραπεί η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων, αλλά δεν επιτρεπόταν να λάβουν γράμματα από τον έξω κόσμο. Κρατούνταν μαζί με ένα ακόμα άτομο, αλλά δεν μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλον.

 

Η καταστολή στην Τουρκία σε νούμερα

Τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε μία βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

246 νεκροί

2.194 τραυματίες

Από τότε, υπάρχει μια γενικευμένη βίαιη καταστολή που έχει στοχοποιήσει όχι μόνο άτομα που έχουν κάποιο βάσιμο λόγο να τους υποψιάζονται για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά προφανώς όλους όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

  • 4 εκ νέου κηρύξεις της χώρας σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • 149,000 + άτομα υπό έρευνα
  • 50.000 + υπό κράτηση
  • 100.000 + έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους
  • 140 + δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί
  • 180 + μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει βάση διατάγματος
  • 3.800+ μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κλείσει
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα